معرفی بازار تاریخی تبریز با شهرتی جهانی
مجله بست خدمات گردشگری – در این مطلب در معرفی بازار تاریخی تبریز با شهرت جهانی همراه شما هستیم.
مجموعه تاریخی بازار تبریز
گروه بازار تاریخی تبریز از ردیف ها، ساختمان ها و فضاهای بسته تشکیل شده است که به هم پیوسته، مسقف و آجری ساخته شده اند و کاربردهای متفاوتی دارند. تبریز و بازار آن (واقع در استان آذربایجان شرقی) در قرن سیزدهم پس از انتخاب شهر به عنوان پایتخت صفویان از رونق و شهرت برخوردار بود. این شهر در قرن شانزدهم عنوان پایتخت خود را از دست داد، اما تا پایان قرن هجدهم و تا زمان گسترش قدرت عثمانی، یک مرکز تجاری مهم باقی ماند. این مجموعه یکی از کامل ترین نمونه های نظام سنتی تجاری و فرهنگی ایران است.
طاق ها و گنبدهای بلند آن، سازه های آجری به هم پیوسته، چیدمان مغازه ها، انبوه تمساح ها، وجود مشاغل مختلف و تعداد زیادی مدارس و مساجد واقع در کنار مراکز تجاری، این بازار را به نمونه ای عالی از فرهنگ و تمدن اسلامی تبدیل کرده است. فضای کسب و کار و زندگی شرقی، سبک معماری، تعدد مساجد و وجود تعدادی مدرسه و مسجد به این مجموعه اهمیت و امتیاز خاصی می بخشید. از تاریخ اولیه ساخت مجموعه بازار تبریز اطلاعی در دست نیست، اما اکثر مورخان، جغرافی دانان و جهانگردان اسلامی و خارجی که از قرن چهارم هجری تا قاجار از تبریز دیدن کرده اند، اسناد مهم و اسناد ارزشمندی در مورد بازار ارائه کرده اند. وضعیت تجاری تبریز از مقدسی یاقوت مارکوپولو، ابن بطوطهالحمدلله مستوفی، کلاویخو، جان کارترایت انگلیسی، شاردن، جملی کاردی جهانگرد ایتالیایی و ده ها جهانگرد و مورخ دیگر مطالب جالبی از خود بر جای گذاشتند که نشان از اهمیت مجموعه بازار در دوره های مختلف دارد. وجود مدارس و مساجد تاریخی مهم و معروفی چون مسجد جامع، مدرسه حاجی صفرعلی و مدرسه صدقیه در این بازار نیز پیشینه تاریخی این مجموعه بنا را ثابت می کند.
زندگی اقتصادی در تبریز
اوج حیات اقتصادی و اجتماعی در تبریز بین سالهای 1316 تا 1331 شمسی بود. در طول قرن 14 و 15، رونق این شهر به دلیل موقعیت استراتژیک آن افزایش یافت. دلیل این امر قرار گرفتن آن در تقاطع پرتردد جاده های غرب به شرق و جنوب به شمال و توسعه تولید کالاهای با ارزش مانند پارچه های نخی و ابریشمی، سلاح و سفال و همچنین اتخاذ سیاست هوشمندانه است. . معافیت مالیاتی صاحب آباد بود، اولین بخش بزرگ اداری و تشریفاتی در سال 1258 شمسی ساخته شد و در اطراف آن ساختمانهای مهم دولتی ساخته شد.
در اوایل قرن شانزدهم صفویان تبریز را به عنوان پایتخت پادشاهی خود برگزیدند و این شهر به مرکزی قدرتمند حکومتی تبدیل شد. در سال های بعد برای در امان ماندن از تهدیدات دولت عثمانی، پایتخت ابتدا به قزوین (1548 م) و سپس به اصفهان منتقل شد. در قرن شانزدهم و هفدهم تولید در زمینه های مختلف (منسوجات، معدن مس و مس، تولید اسلحه و کاشی، محصولات چرمی، دباغی و صابون سازی) رشد کرد و حجم مبادلات تجاری گسترش یافت.
موقعیت بازار تبریز
ذاتY مرکز شهر تبریز در چهارضلعی و بازار تبریز در مرکز این چهارضلعی قرار گرفته است. این بازار از ضلع شرقی تا مجتمع عالی قاپو واقع شده استY کاخ های ولیعهد) از غرب به مسجد جامع و از شمال به بخش هایی از شمال محدود می شود رودخانهY جاده مهران شامل این دو بخش است پل های چوبی در امتداد خط بازار به هم متصل هستند. اولین نقشه بازار تبریز در سال 1327 هجری شمسی در بخشی از یک نقشه بکشید دارالسلطنه تبریز به دست اسدالله خان مراغه ای کشیده شده است. یک نقشه بکشید این بازار در قسمت شمال شرقی نقشه قرار دارد ترسیم شد و بیشتر مکانهای مهم آن مانند تیمجه و آل خان در این نقشه نامگذاری شد.
مرمت بازار تبریز پس از زلزله
زمین لرزه ای در سال 1817 رخ داد و آسیب شدیدی به مساجد و ساختمان های شهر وارد کرد. در سال 1826 تبریز به تصرف روسها درآمد و دو سال بعد با تلاش حکام قاجار بازپس گرفته شد. در طول قرن نوزدهم، تغییرات زیادی در شهر ایجاد شد. مركز حكومت از صاحب آباد (كه محل ساختمانهاي عمومي اطراف ميدان بزرگي بود) در حاشيه شمالي مهران رود به محل كنوني خود در جنوب رودخانه و نزديك دروازه بالا منتقل شد. میدان صاحب الامر تبریز مسجد جامع که در منطقه تاریخی صاحب آباد ساخته شد، بازسازی شد و نقش اصلی خود را در بازار ایفا کرد. در سال 1871 سیل آسیب جدی به بازار وارد کرد و با استفاده از نقشه برداری و نقشه برداری از وضعیت بازار در آن زمان اطلاعاتی به دست آمد و در سال های بعد فعالیت های نوسازی بازار و بناهای مختلف آن آغاز شد. به عنوان مثال، کار بازسازی تیمجه مظفریه در سال 1905 به پایان رسید.
نام بازارهای تبریز
بازارهای تبریز با طاق و گنبدهای بلند آجری شامل بازار امیر، بازار کفاشان، بازار راست، بازار هلگان، بازار امینی دوز، راست کوهن، بازار حاج محمد حسین، بازار مشیر، بازار دلاله زن بزرگ، بازار صفی، بازار امیر ابوالحسن، سرای حاج. رسول، سرای حاج میرزا علی نقی، تیمچی، سرای شیخ کاظم، تیمچی حاج صفرعلی، گذر تیمچی و میرزا شفیع، تیمچی مالک و… به اختصار به برخی از آثار اشاره می شود..
بازار تمجه امیر یکی از جالب ترین شاهکارهای معماری و باشکوه ترین تمش بازار تبریز به شمار می رود. تیمچی حاج صفرعلیبنای بزرگی است که حاجی صفرعلی خوی، تاجر معروف و معاصر فتحعلی شاه قاجار بنا نهاده است. تیمشی مظفریه همچنین یکی از زیباترین نقاط بازار است.
تیمجه مظفریه، معروف ترین نقطه بازار تبریز
معروف ترین قسمت بازار تبریز «تمجه مظفریه» است که یکی از مهم ترین و زیباترین بخش های بازار تاریخی تبریز است و بهبود وضعیت فعلی آن از اولویت های کاری این سازمان در زمینه آماده سازی بازار تبریز است. در لیست کسب و کار جهانی ثبت شود. تیمجه مظفریه این بنا در زمان مظفرالدین میرزایی قاجار در سال 1355 هجری شمسی ساخته شد و بانی آن «حاج شیخ محمد جعفر قزوینی» از تجار تبریز بود. این تاجر کُرد با توجه به اینکه هر بنای اساسی جدید در تبریز در صورت توجه ولیعهد در آن زمان باید به ولیعهد تقدیم شود، نام این بنا را «مظفرالدین میرزا مظفری» گذاشت که ولیعهد را تحت تأثیر قرار داد. من نپذیرفتم. تمجه مظفریه امروزه یکی از مراکز اصلی تجارت و صادرات فرش آذربایجان و ایران است که از شهرت جهانی برخوردار است. این راهرو شامل دو طبقه است که هر طبقه دارای بیست و شش اتاق فرش فروش است.