سبک زندگی

با جاذبه های گردشگری قم آشنا شوید

مجله بست خدمات گردشگری – جاذبه های گردشگری قم را می توان به سه دسته تاریخی، مذهبی و طبیعی طبقه بندی کرد. قم با وجود آب و هوای گرم و خشک توانسته است گردشگران داخلی و خارجی زیادی را به خود جذب کند. هر روز از سال قم مملو از گردشگران و زائران است. بنابراین اگر قصد سفر از ایران به منطقه را دارید، درنگ نکنید و هر چه زودتر سفر را تعطیل کنید. در این مطلب نگاهی انداختیم به مهم ترین جاذبه های گردشگری قم.

حرم حضرت معصومه (سلام الله علیها)

حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها) دختر موسی بن جعفر (امام هفتم شیعیان) و نجمه است. تاریخ تولد او به درستی مشخص نیست. پس از آنکه مأمون، حضرت امام رضا را به مرو دعوت کرد، با جمعی از شیعیان به دیدار و پیوستن به آن حضرت رفت، اما در نزدیکی قم بیمار شدند و در قم ساکن شدند.

حضرت معصومه تنها 17 روز در قم زندگی کرد و در سن 18 سالگی مجرد در این شهر از دنیا رفت. جنازه او را در محلی که آن روزها به باغ بابلان معروف بود به خاک سپردند. امروزه این مکان به حرم حضرت معصومه (سلام الله علیها) معروف است و ساختمان بسیار زیبایی در اطراف آن ساخته شده است.

حرم حضرت معصومه - نقشه حرم حضرت معصومه - عکس حرم حضرت معصومهحرم حضرت معصومه - نقشه حرم حضرت معصومه - عکس حرم حضرت معصومه

بازار قم

بازار قم که شامل مجموعه ای از بازارهای راست، چهار بازار، سیره و تیمجه است، بخشی از بافت قدیمی قم است. این مجموعه شامل دو ردیف سربرگ است که با کلاهک گنبدی پوشیده شده است. سرپوشیده بودن بازار از یک سو به دلیل سنت معماری بازار و از سوی دیگر به دلیل گرمای شدید تابستان و سرمای شدید زمستان ناشی از هوای کویر است. . بلند شو

بازار از طریق دریچه های تعبیه شده در پوشش گنبد تهویه و روشنایی می شود. این دریچه ها در بالای گنبد به صورت دایره و در دو طرف آن قرار گرفته و به شکل قلب ظاهر می شوند. ترکیب نور روشن از سقف و اندازه گنبد سقف فضای دلپذیری را ایجاد می کند. مصالح ساختمانی مورد استفاده در بازار قم بسته به شرایط محیطی از خشت، آجر، خشت و سنگ می باشد. علاوه بر قسمت سرپوشیده، سرم هایی در بازار قم وجود دارد که مجتمع های تجاری بدون سقف هستند و معمولاً به تجارت عمده می پردازند. این خانه ها در واقع همان خان هایی هستند که در سال گذشته وجود داشته اند و تعداد و وسعت آنها نشان دهنده اهمیت اقتصادی آنهاست.

بخش‌های بزرگی از بازار قم یعنی بازار قدیم در دوره صفویه در اطراف مسجد جامع ساخته شد و تا پایان قاجاریه بناهای لازم در آن قرار گرفت. در زمان ناصرالدین شاه، بازار قم شروع به گسترش کرد و «بازار نو» ساخته شد و در دو طرف این خط جدید، بناهای جدیدی مانند تمجه بزرگ ساخته شد. در اوایل دوران پهلوی، قطعات یدکی بر اساس نیازهای تجاری موجود به بازار جدید اضافه شد.

بازار قم - بازار سنتی قم - بازار قدیم قمبازار قم - بازار سنتی قم - بازار قدیم قم

مسجد جمکران

مسجد جمکرانمسجدی است منسوب به امام زمان (علیه السلام) در شهر قم و گویند: آن را حسن بن مزاله جمکرانی به دستور امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) ساخته است. بر او). مسجد جمکران تا دهه 50 ساختمانی کوچک و ساده بود، اما پس از انقلاب اسلامی در ایران، مرمت و وسعت آن افزایش یافت و تأسیسات و بناهای زیادی در اطراف آن ساخته شد. این مسجد در حال حاضر توسط واحدهای مختلفی مانند واحد پروتکل و تبلیغات، روابط عمومی، کتابخانه، انتشارات و پژوهش و ثبت مدال ها، نذورات و هدایا اداره می شود و سالانه پذیرای حدود پانزده میلیون زائر است.
مسجد جمکران - چاه مسجد جمکران - معجزات مسجد جمکرانمسجد جمکران - چاه مسجد جمکران - معجزات مسجد جمکران

مسجد جامع قم

مسجد جامع قم در محله مسجد جامی در خیابان آذر و نزدیک باب الری قرار دارد. درباره بانی اصلی مسجد جامع قم اختلاف نظر وجود دارد. ابوالصدیم حسین بن علی آدم الاشعری، سلطان طغرل دوم و کمال ثابت قمی وزیر سلطان مسعود سلجوقی در منابع به عنوان بانیان اصلی مسجد معرفی شده اند، در حالی که بانیان مسجد بنای فعلی مسجد الفتحعلی شاه قاجار و حسین خان نظام الدوله است. برای ساخت این مسجد عظیم که 6000 متر مربع مساحت دارد حتی از یک شاخه آهنی هم استفاده نشده و پس از گذشت سالها از ساخت آن پابرجا ماند و قدیمی ترین کتیبه مربوط به سال 529 هجری قمری است. در کتیبه رواق جنوبی تاریخ 1246 هجری قمری ثبت شده است. کتیبه های محراب گنبد و بالکن شمالی به ترتیب به سال های 1246 هجری و 1248 هجری قمری و سردار در گوشه جنوب غربی مسجد مربوط به سال 1381 هجری قمری است.

مسجد اعظم قم - پلان مسجد اعظم قم - تصویر مسجد اعظم قممسجد اعظم قم - پلان مسجد اعظم قم - تصویر مسجد اعظم قم

خانه ملاصدرا

خانه ملاصدرا، فیلسوف بزرگ قرن یازدهم که فلسفه اشراق را به اوج رساند، در استان قم قرار دارد و بنای کاهگلی قرمز آن به دوران صفویه بازمی گردد. این بنا که تا چند سال پیش کاملاً فرسوده بود و به عنوان اصطبل استفاده می شد، در سال ۱۳۷۶ به شکل اولیه بازسازی و احیا شد. فضاهای جانبی این بنا تخریب شد و تنها چهار ردیف اصلی از آن باقی ماند. محوطه اصلی این بنا سقفی گنبدی شکل دارد و در بالای گنبد شیشه های رنگی قرار دارد که نور را به داخل هدایت می کند. در چهار طرف این محوطه چهار راهرو وجود دارد که دو دالان آن متعلق به دیگران است و سازمان میراث فرهنگی در استانداری در تلاش برای خرید، حفاظت و مرمت آنها است.

خانه ملاصدرا - عکس خانه ملاصدرا - اردوگاه ملاصدرا در قمخانه ملاصدرا - عکس خانه ملاصدرا - اردوگاه ملاصدرا در قم

غار کهک

غار کهک در نزدیکی جاده قم – اصفهان در 86 کیلومتری جنوب شهر قم و نزدیک روستای کوهک در 55 کیلومتری دیلیجان قرار دارد. دهانه غار در ارتفاع 1950 متری از سطح دریا قرار دارد و به قطر 70 سانتی متر مدور است. این سوراخ در بالای دیواری به ارتفاع 8 متر قرار دارد برای ورود به غار باید 8 متر اول را با طناب پایین بیاورید.

غار کهک از تعدادی سکوی متوالی بزرگ تشکیل شده است که هر کدام توسط صخره ای به ارتفاع 10 تا 20 متر از یکدیگر جدا شده اند. این شکاف ها در گذشته های دور در نتیجه ریزش عظیمی که در داخل غار رخ داده بود به وجود آمدند. داخل غار راهرو یا راهرو فرعی وجود ندارد. مسیر بازدید از غار به دلیل وجود لایه ای از گل مرطوب و لغزنده است. یکی از نکات مهم در مسیریابی در این غار وجود دو حلقه چاه عمیق در نیمه اول مسیر در صورت سهل انگاری و عدم مهارت احتمال سقوط در آنها می باشد.

غار قهک - طول غار قهک - عمق غار قهکغار قهک - طول غار قهک - عمق غار قهک

دریاچه حوض سلطان

دریاچه نمک حوض سلطان که به عنوان بزرگترین آینه ایران شناخته می شود در ۴۰ کیلومتری شمال قم، ۸۵ کیلومتری جنوب تهران و در حاشیه بزرگراه خلیج فارس قرار دارد. این دریاچه که با نام‌های دریاچه ساوا قم و دریاچه شاهی نیز شناخته می‌شود، در جنوب رشته کوه البرز قرار دارد و وسعتی در حدود ۲۴۰ کیلومتر مربع دارد. اندازه و شکل دریاچه بسته به میزان آب ورودی و میزان بارندگی در فصول مختلف سال متفاوت است.

وقتی باران می‌بارد و برف ارتفاعات اطراف آب می‌شود، چون مقدار آب ورودی زیاد می‌شود، دامنه آن افزایش می‌یابد و در زمان‌های دیگر برد آن کاهش می‌یابد. به این ترتیب سطح آب در دریاچه به طور مداوم در نوسان است. این دریاچه از دو سوراخ مجزا تشکیل شده است. گودال غربی حوض السلطان و گودال شرقی حوض مره نام دارد و با آبراهی به هم متصل می شوند. در فصل بارندگی ابتدا چاله پر می شود و سپس آب اضافی وارد ملک سلطان می شود.

دریاچه حوض سلطان - تصویر دریاچه حوض سلطان - دریاچه حوض سلطان در قمدریاچه حوض سلطان - تصویر دریاچه حوض سلطان - دریاچه حوض سلطان در قم

قلعه قمرود

قلعه قمرود در حومه قمرود در شمال کوه سفید و در کنار خان کاج قرار دارد. قدمت این بنای تاریخی به دوره اشکانی می رسد. قلعه قمرود توسط میرزا نظام غفاری برای اسکان خانواده و اطرافیانش در ضلع شرقی قلعه قمرود باستانی دوره صفویه ساخته شد. قلعه دارای یک بازار و یک حیاط مرکزی بود که با اتاق هایی احاطه شده بود. این بنا دو طبقه است و دارای حوض و آسیاب بادی نیز می باشد. به دلیل گسترش روستای قمرود این قلعه ویران شده است. در قمرود دو قلعه باستانی و امروزی وجود داشت که امروزه تنها بخش‌هایی از آن‌ها باقی مانده است.

قلعه قمرود - روستای قمرود - رودخانه قمرودقلعه قمرود - روستای قمرود - رودخانه قمرود

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا