جاذبه های گردشگری بجنورد؛ شهر شکر پنیر
مجله بست خدمات گردشگری – مرکز شهر بوگنورد استان خراسان شمالی از شمال با ترکمنستان، از شمال شرقی به جنوب شرقی با شهرهای شیروان و ایسورین و از جنوب غربی به شمال غربی با جاغیرمه، آشخان و راز همسایه است. این شهر تاریخی دارای جاذبه های گردشگری تاریخی، طبیعی و مذهبی فراوانی است. بهترین زمان برای سفر به این شهر فصل بهار است. علاوه بر این، در این مقاله نگاهی به مهم ترین جاذبه های گردشگری بجنورد ما پایین رفتیم
1. پارک بابا امان
آبشار بابا امان در استان خراسان شمالی قرار دارد. این مجموعه آبشار مصنوعی در پارک بابا امان جانورد واقع شده است. تفرجگاه بابا امان یکی از قدیمی ترین پارک های گردشگری ایران و یکی از اصلی ترین جاذبه های گردشگری بجنورد است. این پارک دارای چندین استخر و یک باغ جنگلی است که شامل 400000 درخت از قبیل چنار، زالزالک، اقاقیا و زردآلو است وسعت این پارک 250 هکتار است و دبی آن به 400 لیتر در ثانیه می رسد. این چشمه از چهار نقطه درون تپه می جوشد و به استخرهایی می ریزد که در سطوح مختلف ساخته شده اند.
چشمه بابا امان از دسته آب کلسیم و سولفات سدیم است و مصرف آن ادرار آور و ملین بوده و هضم و سم زدایی را تسهیل می کند. این پارک شامل چندین استخر و یک باغ جنگلی است و مساحتی در حدود 40 هکتار دارد. در این تفرجگاه امامزاده آی معروف به بابا امان قرار دارد.
تفرجگاه بابا امان یکی از جاذبه های گردشگری بجنورد است
2. کاخ آینه باشکوه
در بجنورد جاذبههای گردشگری متعدد و متنوعی وجود دارد و آینهخانه بزرگ سردار یکی از بناهای گردشگری و تاریخی بجنورد محسوب میشود که در باغی بزرگ در دوران ناصری در بجنورد در خیابان شریعتی شمالی ساخته شده است. این بنا محل سکونت سردار مفخم حاکم بجنورد، اسفرین، جگرم و استراباد بوده و جلسات رسمی با مقامات قاجار در این مکان برگزار می شده است. بانی این اثر یار محمدخان سهم الدوله باگنرودی معروف به سردار مفخم و معمار آن ممهثان الممالک شقاقی است که مکتب تهران شهید مطهری (سردار سابق) از آثار اوست.
سقف این بنا با خشت پوشیده شده بود که در تعمیرات بعدی به سقف شیروانی گالوانیزه تبدیل شد. از نکات بارز این تالار، وجود تصاویری از 134 شخصیت برجسته از دوران صفویه تا قاجاریه، علاوه بر سران دولت های کشورهای همسایه است. در این زمینه می توان به تصاویر شاه طهماسب، شاه عباس، آقا محمدخان، فتحعلی شاه و کریم خان زند که در قسمت گلویی زیر سقف نصب شده اشاره کرد.
در تزیین تالار از هفده طرح مختلف از جمله چهل چراغ، مقرنس، نمای بیرونی بنا و تزئینات گلدار هندسی تلطیف شده استفاده شده است. این بنا از دو طبقه با تزئینات داخلی و خارجی تشکیل شده و دروازه ورودی بنا دارای 4 مناره است که بر روی دو مناره 12 بار کلمه محمد به صورت کاشیکاری شده تکرار شده است. تزئینات بیرونی بنا شامل کاشی های هفت رنگ و نقوش انسان و حیوان است.
داخل کاخ مجلل آینه هاوس
3. حسینیه جاگرمی
حسینیه جگرمی یکی از بناهای اواخر دوره قاجار در شهر بجنورد است. بنا بر کتیبه موجود، بنا در سال 1325 هجری شمسی توسط استاد غلامرضا بنا یزدی ساخته شده است. این بنا نمونه ای از معماری سنتی از نوع حیاط مرکزی است که نوعی معماری درونگرا محسوب می شود که تمامی درها، پنجره ها و نورگیرهای رو به حیاط باز می شوند.
پلان کلی بنا مربع شکل و شامل دو طبقه در ضلع شرقی و غربی به مساحت کل حدود 600 متر مربع است. ورودی حسینیه از طریق دهلیز به میدان مرکزی متصل می شود که به طبقه فوقانی منتهی می شود که با نور مهتاب روشن می شود و دو مجموعه پلکان در زوایای شمال شرقی و جنوب غربی دارد. سقف هشتی بنا در قسمت ورودی و تمامی حجره های طبقه زیرین با طاق تیر و طبقه فوقانی با تیرچه پوشیده شده است.
قسمت های مختلف بنا با ماتریس های معماری مانند آجر، گچ، مقرنسکار و کنده کاری تزئین شده است. قسمت فوقانی دیوار رواق شرقی دارای خطی تزئینی با خط نستعلیق است که در آن گزیده ای از مداحی معروف محتشم کاشانی برای شهدای کربلا (باز هم چه شورشی) چسبانده شده است. این اشعار مناسب کاربری اصلی این بنا به عنوان حسینیه و محل عزاداری عزاداران سید الشهدا علیه السلام است.
حسینیه جاگرمی ها – یکی از جاذبه های گردشگری بجنورد
4. کوشک باغ علی آباد
در سه کیلومتری شمال شرق بجنورد در روستای علی آباد پارکی بزرگ با درختان کهنسال وجود دارد که نشان از قدمت طولانی آن دارد. در وسط این پارک باستانی بنای تاریخی به نام علی آباد کوش وجود دارد. قدمت این بنا به زمان حاکمان شادلو می رسد و مهمترین نمونه باغ ایرانی در خراسان شمالی به شمار می رود.
در مورد هندسه ساخت آن باید به این نکته اشاره کرد که این کیوسک دارای چهار ورودی است که هر ورودی در یکی از جهات اصلی قرار دارد. نقشه کلی آن در طبقه همکف شامل یک حوض سرپوشیده در وسط است که شامل دو اتاق در ضلع شرقی و غربی است. پایه های آن از آجر و سنگ و سقف آن از تیرهای چوبی است.
این ساختمان شامل اتاق های مسکونی و یک استخر برای استفاده ساکنان بود. در زیر سقف مخزن شکل رسمی و کاربردهای گچ بری زیبا که نشان از معماری ایرانی دارد را می بینید. این بنا در برخی از سفرنامه های قدیمی نیز ذکر شده است، به عنوان مثال چارلز مک گرگور در سفرنامه خود به آن اشاره کرده است. ناصرالدین شاه قاجار نیز در سفر دوم خود از این باغ یاد کرده و آن را از املاک سهم الدوله یا کلاه فرنجی دانسته است. این کیوسک در زمان سردار مفخم حاکم بجنورد پناهگاهی برای وقت گذرانی و شکار حاکمان بوده است.
نمایی دور از کلبه علی آباد بجنورد
5. خانه بانک ملی
خانه بانک ملی یکی از خانه های دوره پهلوی در بجنورد است که با تلفیق معماری سنتی و اروپایی ساخته شده است. پنجرهها و برخی از ورودیهای بنا با طاقهای قوسی پوشیده شده و در بالای آن قابهای کاشیکاری ایجاد شده است. پلان ساختمان، سقف شیروانی معروف به کلاه فرنگی، سرستون های قرنتی و بسیاری دیگر از ویژگی های این بنا از معماری اروپایی قرن 18 و 19 اقتباس شده است.
خانه بانک ملی; یکی از جاذبه های گردشگری بوگنورد
6. امامزاد سلطان سید عباس
امامزاده سلطان سید عباس در دامنه تپه ماهور در جنوب شهر بجنورد محل دفن فرزند امام موسی کاظم (علیه السلام) است که از مدینه به خراسان آمده است. دوران حکومت عباسیان و در اواخر قرن دوم هجری قمری درگذشت. هسته مرکزی حرم ساختمانی چهار ضلعی است که در وسط هر ضلع ورودی دارد.
ساختمان دارای دو بالکن جدید و دو شبستان می باشد. در دو طرف رواق شرقی دو برج در گوشه و کنار بنا ایجاد شده است. بر تنه یا گردن بنا طرحهای طاقمانند تکراری ایجاد شده و گنبد با کاشیهای فیروزهای رنگ و تزئین زیبای «لا اله الا الله» به رنگ آبی آسمانی پوشیده شده است. در نمای رواق اصلی کتیبه ای از کاشی معرق حاوی آیات قرآن وجود دارد. این امامزاده معروف به «معصوم زاده» زیارتگاه مردم شهر بجنورد و قبرستان اموات و شهدای شهر بجنورد است. این زیارتگاه در سال 1223 هجری قمری توسط فتحعلی شاه قاجار مرمت و در سال 1345 هجری قمری به طور کامل بازسازی شد.
امام جماعت حراج سلطان سید عباس در بجنورد
حرف آخر
اگر می خواهید به بجنورد سفر کنید، حتما نان قطاب محلی و آش یرمی بجنوردی را امتحان کنید و دسر اصیل ایرانی (شکر پنیر) را به عنوان سوغات بیاورید.