قلعه مارکو در رامسر مازندران
مجله بست خدمات گردشگری – رامسر یکی از معروف ترین شهرهای شمال ایران است که در غرب استان مازندران قرار دارد و همین ویژگی متمایز مردم را به سمت خود جذب کرده است. زیبایی این شهر وصف ناپذیر است و به همین دلیل مراکز اقامتی و گردشگری در آن رشد کرده اند. آب و هوای رامسر در تابستان گرم و مرطوب است و بهتر است در اواخر زمستان و بهار به این شهر سفر کنید. رامسر دارای جاذبه های طبیعی بسیار زیبایی از جمله آبشارها، چشمه های آب معدنی، جنگل های متنوع و دریای زیبایی است که مردم از دیدن آن لذت می برند. اما در رامسر آثار تاریخی هم وجود دارد که ارزش دیدن دارد و یکی از این آثار تاریخی است قلعه مارکو در ادامه آنها را به شما معرفی می کنیم.
قلعه مارکو
کوه مارکو در نزدیکی شهر رامسر و کتالم قرار دارد و روی آن انواع گیاهان مانند گلپر، بلوط، شمشاد و انواع مختلف گیاهان وجود دارد. مساحت این کوه حدود 600 هزار متر مربع است. بر روی این کوه قلعه متروکه ای به نام قلعه مارکو وجود دارد که قدمت آن به دوران تاریخی پس از اسلام می رسد. اگرچه اطلاعات دقیقی از زمان ساخت و سازندگان آن در دست نیست، اما بر اساس تحقیقات انجام شده می توان گفت که ساخت این قلعه به قرن سوم هجری قمری باز می گردد. شرایط این قلعه و فتح آن نیز در برخی کتب تاریخی ذکر شده است.
این قلعه در مکان مهمی بر روی تپه ای قرار دارد که می توانید از آن دید کاملی به کل محیط اطراف داشته باشید تا بتوانید از مکانی که در آن قرار دارد دفاع کنید. وقتی از قله به اطراف نگاه می کنید، از شمال به دریا، از شرق به تنکبین، از غرب به رامسر و در جنوب به رشته کوه های البرز می پردازید. این موقعیت استراتژیک منطقه باعث شد که چنین قلعه ای ساخته شود تا بتوانند از منطقه و مرزهای خود دفاع کنند.
این قلعه گنجایش حدود 100 سرباز را دارد و با سنگ های تراش نخورده طبیعی و ملات و گچ ساخته شده است. متأسفانه قسمت اعظم این بنا تخریب شده و محققین نمی توانند در مورد نوع و اشکال اولیه آن اظهار نظر کنند. از قلعه مارکو فقط دیوارهای جانبی و بخشی از برج های دیده بانی آن باقی مانده است، اما دیدن این قسمت از قلعه تاریخی نیز ارزش دیدن دارد.
نکته جالب در مورد این قلعه وجود یک تونل عجیب در محوطه آن است که در نهایت به باغی نزدیک به دریا منتهی می شد و احتمالاً گذرگاه مخفی قلعه بوده و یا سربازان برای فرار در مواقع خطر از آن استفاده می کرده اند. از سوی دیگر برخی کارشناسان اعلام کردند که این تونل نبوده و به عنوان طاق از آن استفاده می شده است. قلعه مارکو در 4 اسفند 1379 با شماره ثبت 3484 به عنوان اثر ملی ایران به ثبت رسیده است.
چگونه به قلعه مارکو برویم؟
برای بازدید از این قلعه تاریخی بهتر است از رامسر به سمت تنکابن حرکت کنید و به سمت جنوب به شهر کتالم بروید تا به دامنه کوه مارکو برسید. از این قسمت حدود 300 پله باستانی وجود دارد که شما را به بالای کوه هدایت می کند و در نهایت به قلعه خواهید رسید.
برای رسیدن به شهر رامسر نیز می توانید مسیر خود را بر اساس مبدا خود انتخاب کنید:
- تهران -> کرج -> چالوس -> رامسر (280 کیلومتر – 5 ساعت)
- تبریز -> زنجان -> لاهیجان -> رامسر (580 کیلومتر – 7 ساعت)
خوشبختانه جاده آنقدر زیبا و هیجان انگیز است که به هیچ وجه خسته نمی شوید و لذت خواهید برد.