معرفی جاذبه های گردشگری لرستان
مجله بست خدمات گردشگری – جاذبه های گردشگری لرستان بسیار متنوع و باستانی است. ساکنان این منطقه از ایران جزو اقوام بومی ایرانی محسوب می شوند که سال ها پیش در این استان ساکن شدند. بهترین زمان برای بازدید از دیدنی های لرستان بهار و تابستان است اما مردم این استان در تمام ایام سال پذیرای گردشگران داخلی و خارجی هستند. در این مطلب نگاهی انداختیم به مهم ترین جاذبه های گردشگری شهرهای لرستان.
شاهزاده ابراهیم (ازنا)
شهرستان ازنا یکی از مراکز مهم گردشگری مذهبی لرستان به شمار می رود و دارای ائمه بزرگی از سلسله ائمه اطهار (علیهم السلام) است. 4 بقعه متبرکه امامزاده قاسم (علیه السلام)، امامزاده ابراهیم (علیه السلام) (شاهزاده ابراهیم)، امامزاده سید محمد مدآباد (علیه السلام) و شاهزاده زید و قاسم (علیهما السلام) وجود دارد. در جابلک دهستان شرقی. در تصاویر زیر قبر مبارک شاهزاده ابراهیم از نوادگان امام محمد باقر (علیه السلام) را مشاهده می کنید. بقعه این امامزاده در روستای مومین آباد قرار دارد.
غار تاماندر (الیگودرس)
غار تمندر در 25 کیلومتری جنوب شرقی الیگودرز واقع شده است و آب آن برای مصرف چندین روستا مناسب است غار رابر 50 متر از دهانه غار بلندتر است و در وسط آن کوه: کانال آبی در دل صخره های کوه کنده شده است. انبار سنگی داشت که غارتگران میراث فرهنگی آن را با دینامیت منفجر کردند و به یغما بردند؟
مسجد سلطنتی (بروجرد)
مسجد سلطنتی که امروزه به نام مسجد امام شناخته می شود، یکی از بناهای تاریخی شهر بروجرد است که در مرکز شهر و در کنار بازار بروجرد ساخته شده است. این مسجد در زمان فتحعلی شاه قاجار بر روی خرابه های مسجدی بسیار قدیمی ساخته شد و یکی از بزرگترین مساجد تاریخی کشور به شمار می رود. دو نمونه نسبتا مشابه همزمان در شهرهای قزوین و تهران ساخته شد و این سه مسجد در دوره پهلوی به مسجد شاه معروف بودند.
معماری مسجد سلطانی بروجرد برگرفته از معماری مسجد شاه تهران است. از نظر فرم معماری، مسجد سلطانی بروجرد را نوعی مسجد چهار رواقی می دانند و پلان آن شبیه به مسجد امام تهران و مسجد النبی در قزوین است، اما بزرگتر و قدیمی تر از آنهاست. مسجد سلطانیان بروجرد با مساحتی بیش از 7000 متر مربع، بزرگترین مسجد تاریخی غرب ایران است.
پل کلهر (پل)
در بخش مالاوی شهر بلدختر دو پل تاریخی وجود دارد که هر دو بر روی رودخانه کشکان ساخته شده اند. یکی پل کلهر و دیگری پل کرودختر که در 56 کیلومتری جنوب پل کلهر قرار دارد. آثار پل ماملو یا کلهر در تنگه شمالی روستای زیبای ماملو در مسیر ترهان به میانکوه هنوز باقی است. ساخت اولیه پل به قرن چهارم هجری قمری برمی گردد.
سنگ نوشته نشده (خرم آباد)
در جنوب شرقی جاده خرم آباد منتهی به خوزستان و شمال ویرانه های شهر باستانی شاپورخاشات، کتیبه ای سنگی وجود دارد که با اکثر آثار مشابه تفاوت های چشمگیری دارد. سنگ کتیبه یک اثر سنگی تاریخی در شهر خرم آباد است. قدمت این کتیبه سنگی به دوره ابوسعید برس کبیر از سران سلطان محمود سلجوقی می رسد و در حدود سال 513 هجری قمری نوشته شده است. سنگ نبشته در خیابان شریعتی قرار دارد.
اساس این سنگ نوشته در واقع یک صخره عظیم است که به شکل مکعب مستطیل تراشیده شده است. زوایای این سنگ با جهات فرعی مطابقت دارد. متن این اثر به خط کوفی در چهار سطح نوشته شده است به طوری که از چهار طرف قابل رویت است. البته متن حک شده بر روی هر سطح از این مکعب مستطیل، تکرار متن سطوح دیگر نیست و در واقع کل متن شامل کتیبه ای چهار صفحه ای است که از ناحیه جنوب شرقی شروع و به ناحیه شمال شرقی ختم می شود.
قبر پدربزرگ (دلوان)
بقعه امامزاده ابراهیم معروف به «بابای بزرگ» مکانی متبرکه در ۶۵ کیلومتری شهر دلفان در شهرستان نورآباد است که به یکی از قطب های گردشگری مذهبی استان لرستان تبدیل شده است. بر اساس نسب، «بابا بازار» از فرزندان امام موسی بن جعفر علیه السلام است که پس از شهادت امام رضا علیه السلام به همراه سایر اهل بیت به شهرهای مختلف ایران گریخت. آل بیت (علیه السلام). (علیه السلام) و امامزاده ابراهیم (علیه السلام) در دلوان و به دست سهراب سرخه ملی به شهادت رسید.
بنای بابازور از نظر معماری و تأمل بسیار باشکوه است و شامل دو بنا می باشد که بنای اصلی آن بقعه امامزاده ابراهیم است که گفته می شود در دوره صفویه ساخته شده و در دوره قاجار و معاصر مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است. طاق گنبد این امامزاده که مقرنس های جالبی دارد 22 متر ارتفاع دارد و دو تاج گل آجری به صورت مناره برافراشته است.
قلعه مظفری (سلسله)
قلعه مظفری یکی از بناهای تاریخی شهر سیلسال است که قدمت آن به اواخر دوره قاجاریه توسط یکی از خان های محلی شطر به نام سید مهدی خان حسنوند ملقب به امیرالعشیر ساخته شده است. در واقع قلعه مظفری به عنوان بیانی از تمدن و میراث مردم لک و همه ساله در فصول گردشگری پذیرای گردشگران و علاقه مندان زیادی است.
معماری این اثر تاریخی مربوط به دوران پهلوی اول است و از مصالحی مانند آجر، چوب و خشت خام استفاده شده و معماری آن به سبک طاق نی است. این بنای تاریخی با مساحت کل 750 متر مربع و مساحت هر طبقه 270 متر مربع دارای زیر بنای 9*30 متر و حیاط 20*25 متر و مصالحی از قبیل آجر و چوب می باشد. در ساخت آن از خاک، گچ و سنگ استفاده شده است. همچنین لازم به ذکر است که قدمت قلعه مظفری به اواخر دوره قاجاریه می رسد.
نقوش صخره ای هیمیانی (کوهدشت)
این تزیینات در شمال شهر کوهدشت قرار دارد. نقاشی های مذکور نقش جادویی داشتند و مردم معمولاً این طرح ها را بر روی دیوار غارها می کشیدند و آرزوها و امیدهای خود را بر روی دیوارها می کشیدند تا در دنیای واقعی بهتر به آنها دسترسی داشته باشند. علاوه بر این، با ایجاد این تزئینات که در زندگی آنها اهمیت داشت، با این عمل، امید آنها را به فراوانی در دنیای واقعی تسهیل کردند.
سنگتراشیهای میرمالاس و هومیان از آثار بینظیری در کشور محسوب میشوند که نشان از قدمت و قدمت این منطقه دارد. در هيميان تصويري از آهو و شكارچي روي اسب با تير و كمان به طور كامل و زيبا وجود داشت كه با گذشت زمان قسمتي از سوار و اسب شكارچي آسيب ديده بود. این آثار مربوط به دوره پارینه سنگی است.