نگاهی به جاذبه های گردشگری شهرکرد
مجله بست خدمات گردشگری – شهرکرد مرکز شهرستان و استان شهرکرد است چهارمحال و بختیاری معروف است که نام سابق آن در گذشته «دهکورد» بوده است، سپس پس از شهر شدن (در شهریور 1314 شمسی) به شهریکرد تغییر یافته است.
بر اساس تحقیقات انجام شده توسط باستان شناسان، به نظر می رسد این شهر قدمتی به دوران حکومت های ساسانی و اشکانی دارد و یکی از مناطق باستانی تمدن بشری به شمار می رود. از این رو جاذبه های گردشگری بسیاری از نظر تاریخی و مذهبی در شهرکرد قابل بازدید است.
1. امامزاده عبدالله سورک
امامزاده عبدالله سورک در ۴۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرکرد و در روستای سورک از توابع شهرستان کیار قرار دارد. بنای این بنا که حدود 40 سال پیش به دستور بی بی تاج الملوک همسر امامزاده عبدالله سورک فریدون خان بختیاری ساخته شد به شکل هشت ضلعی و نمای بیرونی آن دارای چهار جهت اصلی بود. بنای این امامزاده با الهام از مساجد چهارگوشه و با مصالحی مانند آجر قرمز و گچ ساخته شده است.
امامزاد عبدالله سورک یکی از جاذبه های گردشگری شهرکرد است
2. قلعه چالش برانگیزتر است
در 5 کیلومتری شهرکرد مجموعه ارزشمندی از تاریخ ایران باستان وجود دارد که به «چالشزاترین قلعه» شهرت دارد. معماری تکمیل شده در این اثر تاریخی را می توان به عنوان الگویی از معماری اروپایی و تلفیق آن با معماری دوران قاجار ارائه کرد. میراث مهم و ارزشمند تاریخ ایران که باستان شناسان آن را بقایای هنر مجسمه سازان و معماران گذشته های دور می نامند.
فضای داخلی قلعه دشوارتر است
3. مسجد اتابکان
«مسجد اتابکان» بنایی به جا مانده از دوران اتابکان است که در شهرکرد و در خیابان ولیعصر این شهر قرار دارد. نام این بنای تاریخی، مسجد اتابکان، به ساخت موازی آن در زمان حکومت اتابکان برمیگردد که به «مسجد اتابکان درب امامزاده» نیز معروف است. جالب است بدانید در این مسجد یک در چوبی قیمتی با قدمت بیش از هشت قرن وجود دارد که حکایت از قدمت بزرگ این بنای تاریخی دارد. این اثر تاریخی در طول زمان و در قرون مختلف چندین بار مرمت و مرمت شده است و اخیراً با همت مسئولین عملیات مرمت و تعمیرات مختلفی در قسمت های آن انجام شده است.
عکس قدیمی از مسجد اتابکان
4. مسجد جامع شهرکرد
این بنا در مرکز شهر و بخش بالای آن قرار دارد و در سال 1270 هجری قمری به دستور حاج محمدرضاخان ساخته شده است. سبک بنای مسجد شباهت زیادی به مسجد حکیم اصفهان دارد و دارای صحن وسیع، بال های زمستانی و تابستانی، رواق، مناره و چندین بال به مساحت حدود 2500 متر مربع است. این بنا دارای سه ورودی است که به سمت شمال، غرب و شرق قرار دارند. ورودی ها از داخل و خارج با طاق های شیروانی و نیم گنبد پوشیده شده و راهروهای ورودی با کاشی کاری تزئین شده اند.
حیاط مستطیل شکل مسجد که حدود 700 متر مساحت دارد شامل حوضی سنگی در قسمت شمالی آن است که بعدها به بنای مسجد اضافه شد. بالکن ها و ایوان ها اطراف حیاط را احاطه کرده اند. گالری های مجاور ایوان دو طبقه و در جهات دیگر تک طبقه و دارای تزئینات کاشی کاری هستند.
مسجد دارای دو رواق بلند و عریض در شمال و جنوب است که با گنبد و نیم گنبد پوشیده شده است. قسمت بالایی هر دو بالکن با کاشی های هفت رنگ و حاشیه کاشی فیروزه ای تزئین شده و در ستون های اطراف بالکن نیز از طاق های کاشی کاری استفاده شده است. تیرهای چوبی ضخیم در زیر طاق های ایوان قرار می گرفتند تا نیروی رانش طاق را محدود کنند. غار تابستانی مسجد در وسط رواق جنوبی قرار دارد و رواق جنوبی نیز بخشی از آن است. قسمتی از محوطه این صحن مسقف گنبدی و قسمتی دیگر با گنبد و گنبد است.
نمای داخلی مسجد جامع شهرکرد
5. آبسه ادرار
پل خراجی که قدمت آن به دوران صفویه می رسد در جنوب غربی روستای خراجی در 30 کیلومتری شهرکرد و بر روی رودخانه کیار ساخته شده است. طول این پل 54 متر و بلندترین ارتفاع آن پنج متر است و فاصله بین دو پل به طور متوسط 2.5 متر است. پل الخراج که از آجر و سنگ و ساروج ساخته شده است دارای دهنه ای ده اینچی است که روی پایه های سنگی بنا شده است. این پل مخروطی شکل است و در طرفین شیبدار به نظر می رسد. قدمت این بنا به دوران صفویه می رسد.
پل خراجی یکی از جاذبه های گردشگری شهرکرد است
6. امامزادگان حلیمه و حکیمه هاتون
امامزادگان حلیمه و حکیمه هاتون مربوط به دوران قاجار است و در شهرکرد، خیابان ولی عصر (عج) واقع شده است. امامزاده حلیمه و حکیمه خاتون، دختران ابراهیم مجاب، فرزندان امام موسی بن جعفر علیه السلام واقع در ضلع غربی خیابان ولی عصر علیه السلام، جنوب شهرکرد هستند.
بنای کنونی امامزاده حلیمه و حکیمه هاتون در دوران پهلوی و قاجار پس از تغییراتی که در دورههای مختلف در آن ایجاد شد، مرمت شد. به نظر می رسد بنای اولیه این بنا یکی از گروه های اتابکان فارس باشد که بر اثر گذشت زمان و حوادث مختلف تخریب شده و به مرور زمان مرمت شده است. سازه اصلی این بنا از خشت، آجر و گچ ساخته شده است.
امامزادگان حلیمه و حکیمه هاتون یکی از جاذبه های گردشگری شهرکرد است
7. موزه باستان شناسی شهرکرد
قدیمی ترین آثار تاریخی شهر محال و بختیاری با بیش از 9 هزار سال قدمت در موزه باستان شناسی شهرکرد نگهداری می شود. این اشیاء ابزارهای سنگی کوچک و بزرگ با نقش های گلی و ابزارهای استخوانی مربوط به دوره نوسنگی هستند. ابزار سنگی موجود در این موزه نمونههایی از اولین محصولات فنی اقوام نوسنگی است که با روشهای ماهرانه ساخته شدهاند. پیکره های گلی این دوره با فرهنگ نوسنگی و آیین های مذهبی مرتبط است.
ظروف نخود سفالی منقوش به نقوش هندسی سیاه به هزاره چهارم و پنجم قبل از میلاد، آجرهای منقوش به خط میخی از دوره عیلام میانه متعلق به هات و اتوش انشوشیناک پادشاه این دوره و ظروف برنزی ساده که به اشکال مختلف از جمله کاسه نوشته شده است. فنجانها، ظروف لولهای شکل و بشقابهای برنزی متعلق به مادها، از دیگر میراث تاریخی نگهداری شده در این موزه است. کاسه سنگی با کتیبه، کتیبه ای به خط میخی مربوط به دوران هخامنشیان با مضمون «اهورا مزدا، این کشور را از دشمنان، دروغ و خشکسالی حفظ کن» نیز از این گروه است.
آثار گرانبها در موزه باستان شناسی شهرکرد
نمایش مجله بست
برای دیدن اماکن تاریخی و مذهبی شهرکرد تنها یک یا دو روز زمان نیاز دارید. پس اگر در حوالی شهریکرد زندگی می کنید می توانید در آخر هفته از جاذبه های گردشگری شهریکرد دیدن کنید. سفر خوبی داشته باشید