سبک زندگی

آشنایی با جاذبه های دیدنی شیراز

مجله بست خدمات گردشگری – جاذبه های گردشگری شیراز بسیار متنوع است و مکان هایی دارد که همه نوع گردشگر با سلیقه های مختلف می توانند از آن دیدن کنند. آثار تاریخی این شهر در جای جای این شهر به چشم می خورد. هر ساله بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی این شهر را به عنوان اولین مقصد خود انتخاب می کنند و چند روز از برنامه های سفر خود را به این شهر اختصاص می دهند. در این مقاله با مکان های تاریخی شیراز و مناظر کمتر دیده شده آشنا می شویم.

کاخ شبوری

قدمت کاخ شاپوری به اوایل دوره پهلوی می رسد و در شیراز، خیابان انوری، روبروی خیابان اهلی واقع شده است. این اثر در تاریخ 16 مهر 1379 با شماره ثبت 2781 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. این اثر در سالهای 1310 تا 1315 توسط معمار معروف شیرازی ابوالقاسم ساخته شد و متعلق به عبدالصاحب شاپوری بود. یکی از تجار بزرگ شیراز. خانه و باغ شاپوری نمونه ای ارزشمند از زمان خود و نشان دهنده نوآوری و خلاقیت در طراحی پلان، نما و سازه است. ابداعات به کار رفته در ساخت این باغ آن را به یک باغ ایرانی- اروپایی تبدیل کرد. از ویژگی‌های ارزشمند معماری کاخ الشابوری می‌توان به تزیین نمای غربی (اصلی) ستون‌های گچی مدور و کنده‌کاری شده و همچنین کاشی‌کاری به سبک هخامنشی در نمای رواق فوقانی اشاره کرد.

کاخ شاپوری - عکس کاخ شاپوری - کاخ شاپوری شیرازکاخ شاپوری - عکس کاخ شاپوری - کاخ شاپوری شیراز

بیت زینت الملوک

در ضلع غربی نارنجستان قوام، کاخی زیبایی وجود دارد که به دلیل اقامتگاه خانم زینت الممالک قوام، دختر قوام چهارم، به این نام معروف است. این کاخ که در یک کوچه دورتر از خانه قوام قرار داشت و از طریق گذری زیرزمینی به آن متصل می شد، در واقع فضای داخلی خانه قوام و محل آمیزش جنسی بود.

خانم زینت الملک قوامی دختر حبیب الله خان قوام الملک چهارم و خواهر ابراهیم خان قوام قوام الملک پنجم و شوهرش فروغ الملک حاج ابراهیم خان شریف اعتمادالدوله شیرازی است. که در دوره های مختلف به عنوان حاکم و شریف در شیراز و فارس حکومت کرد. خانم زینت الملک زنی مومن و صالح بود و در دهه های محرم در منزل ایشان مجالس عزاداری و سفره های خیریه برپا می شد. گزارش شده است که وی برای فقرا کوپن هایی تهیه می کرد که با آن کالاهایی مانند برنج، گوشت، شکر و غیره می خریدند.

برگرفته از آثار دوره قاجاریه است. ساخت بنا در سال 1290 هجری قمری توسط علی محمد خان قوام شاه دوم آغاز شد و در سال 1307 هجری قمری توسط محمدرضا خان قوام شاه سوم به پایان رسید. ورودی خانه با تزیینات تزیین شده است پس از عبور از هشتی، گذرگاهی در زاویه شمال شرقی وجود دارد که به حیاط منتهی می شود. در حیاط، علاوه بر پایه های سنگی تراشیده و مشبک، دو باغ زیبا و یک حوض بزرگ و کوچک به چشم می خورد. کاشی های هلالی هفت رنگ نمای ساختمان زیبایی خاصی دارد و تصاویری از خورشید، دو فرشته و دو شیر با شمشیر در دست همراه با آیات نصرالله و فتح قریب به چشم می خورد.

خانه زینت الملوک - خانه زینت الملوک - شیراز - عکس خانه زینت الملوک -خانه زینت الملوک - خانه زینت الملوک - شیراز - عکس خانه زینت الملوک -

آرامگاه خواجوی کرمانی

کمال الدین ابوالعطا; وی در سال ۶۸۹ هجری قمری در استان کرمان معروف به خواجوی کرمانی به دنیا آمد. وی از شاعران عصر مغول بود و در سال 752 هجری قمری در شهر شیراز درگذشت. آرامگاه خاگوی کرمانی معماری چشمگیری دارد. دو ستون در پایین و بالای مقبره وی تعبیه شده بود و این بقعه در مکانی ساخته شد که سقفی نداشت. در مرکز این مکان تاریخی آرامگاهی با سطح منحنی قرار دارد. روی این قبر کتیبه ای وجود ندارد که بتوان تشخیص داد خواجو در داخل آن دفن شده است و تنها چیزی که بر روی این قبر دیده می شود آیه ای از سوره الرحمن است که به عقیده محققین به خط ثولت و متن آن نوشته شده است. از آیه این است; من کاملاً با آنها مخالفم و بقیه به عهده پروردگار و جلال و عزت است.

آرامگاه خواجوی کرمانی - بیوگرافی خواجوی کرمانی - دیوان خواجوی کرمانیآرامگاه خواجوی کرمانی - بیوگرافی خواجوی کرمانی - دیوان خواجوی کرمانی

آرامگاه شاهچیراگ

شهشیراق آرامگاهی در شیراز است که بنا به اعتقاد شیعیان احمد بن موسی کاظم فرزند ارشد امام موسی کاظم و محمد بن موسی دو برادر امام رضا در آن دفن شده اند. او برای پیوستن به برادرش در راه به خراسان سفر کرد، اما در راه به دست مردان مأمون خلیفه عباسی در شیراز کشته شد. این آرامگاه در کنار میدان احمدی شیراز قرار دارد. قبر برادر سید میر محمد سید میر احمد نیز در نزدیکی شاهچراغ قرار دارد.

آینه کاری داخلی حرم با استفاده از آینه های کوچک و هنرمندانه رنگ آمیزی شده و انواع خط زیبای فارسی و عربی صحنه اطراف آینه و کاشی را مزین کرده است. بنای حرم از یک رواق جلویی و یک ضریح وسیع در پشت رواق تشکیل شده است که در چهار طرف حرم، مسجدی نیز در پشت حرم ساخته شده است. ضریح او در شاهنشین زیر گنبد قرار دارد و از نقره ساخته شده است.

قبر شاهچیراگ – بیوگرافی شاهچیراگ – شعر شاهچیراگقبر شاهچیراگ – بیوگرافی شاهچیراگ – شعر شاهچیراگ

مسجد نصیرالملک

یکی از زیباترین مساجد ایران از نظر سنگفرش و مقرنس، مسجد نصیرالملک است که باید از طاق بزرگ و زیبای ورودی عبور کرده و وارد آن شوید. یکی از شیوخ سلسله قاجار به نام میرزا حسینعلی معروف به نصیرالملک دستور ساخت مسجدی داد و ساخت آن 12 سال طول کشید (1255-1267 م).

ساخت آن به یکی از مهندسان برجسته این عصر به نام محمد حسن معمار سپرده شد. وی مسجدی به مساحت ۲۲۱۶ متر مربع در زمینی به مساحت ۲۸۹۰ متر مربع ساخت. شیشه های رنگی، طاق های بلند و کاشی کاری های باشکوه آن را باید دید تا زیبایی بی نظیر این مسجد را درک کنید. درب اصلی ورودی مسجد نیز در ضلع شمالی قرار دارد که در وسط آن، کتیبه‌ای با قصیده‌ای از شریدا و شرح سازنده آن وجود دارد. تاریخچه بنای مسجد به خط نستعلیق بر روی سنگ مرمر نوشته شده است. به جز این در، دو در دیگر نیز وجود دارد که مسجد را به کوچه جنوبی و مسجد و امامزاده را در کنار آن متصل می کند.

مسجد نصیرالملک - مسجد نصیرالملک شیراز - مسجد صورتی شیرازمسجد نصیرالملک - مسجد نصیرالملک شیراز - مسجد صورتی شیراز

مسجد قدیم شیراز

مسجد عتیق جامی یا مسجد جمعه یا مسجد جامی یا مسجد آدینا یکی از قدیمی ترین مساجد باستانی شیراز است که در شرق شاهچراغ واقع شده است. این مسجد دو بام در سال ۲۸۱ هجری قمری ساخته شده است. به دستور امروالیت صفری ساخته شد. بنای مسجد که اولین هسته تاریخی شهر شیراز است، از بنای مرتفعی تشکیل شده که شامل حجره‌ها و تخته‌های متعددی است و برخی از قسمت‌های آن از دو طبقه تشکیل شده است. این مسجد دارای 6 در ورودی و خروجی می باشد. یک در در ضلع شمالی، یک در در ضلع جنوبی، دو در در سمت غرب و دو در در سمت شرق. درب ورودی ضلع شمالی به دوازده امامی معروف است و بالای آن کتیبه ای به خط علی الجوهری در عهد صفوی و در سال (1031 هجری قمری) نوشته شده است مسجد در سال فوق الذکر برای تأسیس

سر در شمالی مسجد با کاشی مقرنس کاری شده است. نام دوازده امام بر روی چهار کتیبه روی شبستان ها نوشته شده و به دو ستون دو طرف این در متصل شده است. در وسط ضلع شمالی مسجد طاق بلندی با دو تاج گل در دو طرف سقف وجود دارد و سقف آن از آجر مقرنس است. در لبه بالایی داخلی این طاق نیز سوره هل آتی به خط نسخ بر روی کاشی نوشته شده است. در انتهای آن پلکانی است که به سقف ختم می شود و پیشانی و جلوی آن ها کاشی کاری شده و آیات قرآنی بر روی آن نوشته شده است. در ضلع غربی این راهرو راهرویی با در دوازده امام (در شمالی) و پنج طاق و پشت این راهروها و طاق‌ها صحن کوچکی قرار دارد.

مسجد عتیق شیراز - پلان مسجد عتیق شیراز - معماری مسجد عتیق شیرازمسجد عتیق شیراز - پلان مسجد عتیق شیراز - معماری مسجد عتیق شیراز

حرف آخر

شهر شیراز، شهر شاعران، بوی بهار و نارنج می دهد! یک سفر کوتاه مطمئنا برای بازدید از تمام دیدنی های این شهر کافی است. بنابراین توصیه می‌شود با برنامه‌ریزی مناسب مانند رزرو آنلاین بلیط هواپیما، خرید به موقع بلیط قطار و اتوبوس، بررسی قیمت‌ها و محل اقامت موجود از طریق سامانه‌های رزرو هتل در شیراز و غیره، سفری لذت بخش را برای خود رقم بزنید.

اگر قصد سفر به این شهر را دارید، حتما در هتل های مجلل و مدرن مانند:

هتل چمران شیراز

هتل بزرگ شیراز

هتل توریستی شیراز

هتل قلعه

هتل هما

و…

آن را از دست ندهید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا