آشنایی با جاذبه های گردشگری اهر
مجله بست خدمات گردشگری – اهر یکی از شهرستان های استان است آذربایجان شرقی قبل از اسلام اوزانلر نامیده می شد و به میمد نیز معروف است. پس از ظهور اسلام بهار یا اهریش نام گرفت و والی قره داغ بود. اهر در منطقه ای کشاورزی واقع شده و دارای منابع طبیعی و انسانی خوبی از نظر کشاورزی، دامپروری و باغداری است. در شهرستان اهر؛ آثار مهم طبیعی و تاریخی را می توان دید. به همین دلیل این شهر نقش مهمی در صنعت گردشگری دارد. در زیر نگاهی به مهم ترین جاذبه های گردشگری اهر انداخته ایم.
موقعیت جغرافیایی شهرستان اهر
1. منطقه حفاظت شده یاری قاری
ذخیره گاه 71442 یاری قاری در حوزه استحفاظی شهرستان های اهر، سراب و حارث در شرق استان آذربایجان شرقی قرار دارد و از شرق به منطقه شکار ممنوع انزان و کوه سبلان، از جنوب به رشته کوه بزگوش و آن متصل است. ارتباط اکولوژیکی با ذخیرهگاه زیستکره ارسپران و جلفا (ذخیرهگاه حیات وحش کیاماکی) در شمال این منطقه علاوه بر تنوع اقلیمی و زمینی، مقصد مهمی برای حیات وحش بهویژه منطقه گدار محسوب میشود. جاده قوچ و میش وحشی در جاده سبلان – جلفا.
موقعیت جغرافیایی از جمله شرایط توپوگرافی و شرایط اقلیمی منطقه موجب افزایش تنوع رویشگاه ها و پراکندگی گونه های گیاهی و جانوری در منطقه و البته تنوع و فراوانی چشمه های آب در منطقه در کنار چشمه های بی نظیر شده است. توپوگرافی، عوامل بیولوژیکی اساسی مانند آب، غذا و سرپناه را افزایش داده است.
منطقه حفاظت شده یاری قاری
2. مسجد شیخ شهاب الدین اهری
این بنا در ضلع شرقی حرم شیخ شهاب الدین اهری در قسمت جنوبی شهر قرار دارد که به همراه سایر قسمت های این امامزاده در دوره صفویه – به احتمال زیاد در زمان سلطنت شاه عباس اول – ساخته شده است. – در حرم شیخ. مسجد دارای طرحی مستطیل شکل است که با طاقها و تزیینات پوشیده شده و با گچ بری، نقاشی و مقرنس تزئین شده است.
قسمت اعظم فضای داخلی مسجد با گچ بری و نقاشی هایی تزیین شده است که شبیه حرم شیخ امین الدین جبرئیل در کلخوران اردبیل است و به نظر می رسد به دست استادی اجرا شده است. در ضلع شرقی دیوار جنوبی مسجد قاب کوچک گچی مستطیل شکل به ارتفاع یک و نیم متر و در وسط آن خط شیخ بهاءالدین عاملی باقی مانده است: «در دهه سوم شهر. در شعبان سال 1018 به زیارت مرقد فیض الانوار مشرف شدم. قرآن كريم پيش بيني كرده است كه وقف حرم در مقام شيخ شهاب الدين (عليه السلام) نزد خداوند بوده است. چهار قاب دیگر به همان دیوار چسبانده شد که هیچ کدام از آنها باقی نمانده است.
نمای بیرونی مسجد شیخ شهاب الدین اهری
3. جنگل های ارسباران
جنگل های ارسباران در دل طبیعت بکر استان آذربایجان شرقی واقع شده است. جنگل ارسباران سرزمینی وسیع با وسعت بیش از 70 هزار هکتار است که از شمال به رودخانه ارس، از شرق به مشگین شهر و مغان، از جنوب به سراب و اوگان، از غرب به مرند و تبریز محدود می شود. و شامل شهرستان اهر می شود. بدون شک جنگل ارسباران یکی از مکان های گردشگری و تفریحی آذربایجان شرقی و ایران است. ارسبار یا ارزبر و قره داغ یا قرش داغ نام هایی هستند که جنگل ارسبار را در ادوار مختلف به آن می شناختند.
یکی از ویژگی های منطقه ارسباران کوه های مرتفع و درختان متنوع است که هر بیننده ای را به خود خیره و شگفت زده می کند: خرس قهوه ای، گراز وحشی، روباه، شغال، گرگ، گوش سیاه و… پرندگانی مانند: کبک، کبک، زاغ، پرندگان منقار قرمز و شکاری مانند عقاب طلایی، شاهین و … همچنین به دلیل پوشش گیاهی انواع مختلفی از گیاهان منحصر به فرد مانند سارکودر، جگر، بلوط، فندق، بلوط و سماق و … که گاه از نظر تنوع در دنیا بی نظیر هستند.
عکس جنگل ارسباران
4. منزل دکتر کاسم اهری
خانه دکتر قاسم اهری در خیابان حزب الف یکی از قدیمی ترین خانه های اهری است. این بنا دارای سرسرا و چندین اتاق است. زیباترین قسمت ساختمان نورگیرها و فضای داخلی است. این خانه تاریخی در اهر که از دوره قاجاریه باقی مانده است شبیه کلبه ای در داخل باغی بزرگ است و دارای طنابی بزرگ با پنجره های زیبای اروس و شومینه ای رنگ آمیزی شده است. با دو ورودی در دو طرف به صورت ماکت ساخته شده است. مقر دائمی تسهیلات سفر در شهرستان اهر در آن مکان قرار دارد.
در سال 1383 پارکی به نام پارک دکتر قاسم اهری در مقابل این ساختمان توسط شهرداری ایجاد شد و مورد استفاده قرار می گیرد. دکتر قاسم اهری از شخصیت های سیاسی دوره رضاخان بود. این خانه شاهد حضور رضاخان، محمدرضا پهلوی و دکتر اقبال نخست وزیر وقت بوده است که در دوره های گذشته در دوره قاجار ساخته شده است اما نمای فعلی مربوط به دوره رضاخان است. علاوه بر خود ساختمان، باغی نیز در اطراف آن وجود دارد که درختان قدیمی و قدرتمندی دارد.
نمای بیرونی منزل دکتر قاسم اهری
5. بازار اهر
ساختمان بازار سرپوشیده اهر دارای چندین ورودی بود که روی آن نوشته «نصیر بیگ» تقریباً سالم باقی مانده بود. راسته سی دکانالار و راسته مسجد سفید و همچنین منطقه قلعه قابوسی از مراکز تجاری اهر هستند. بازار مسگران (مسگرخانه)، بازار کلهدوزان، راسته آهنگران، میدان دوآب، میدان تربار از دیگر بخشهای بازار هستند.
فروشنده ای در بازار اهر
6. کتیبه سنگی سقندل
کتیبه سنگی سقندل (سیقین دیل) بر فراز کوهی به نام زاغی یا قیاء در سه کیلومتری شرق ورزگان در اهر قرار دارد، به این معنی که روستای سقندل در 7 کیلومتری شرق ورزگان و در مسیر جاده منتهی به اهر قرار دارد. ورزگان و کتیبه میخی اورارتویی در سه کیلومتری شرق فرزگان و در یک کیلومتری این روستا در دامنه کوه زاغی بر روی صندوقچه سنگی مرتفع و محکمی قرار دارد. تاریخچه قوم اورارتوی به قرن 15 تا 6 قبل از میلاد برمی گردد.
ضلع جنوبی سنگ مذکور که به شکل یک هرم ناقص است، با سمباده و صیقل کاری مستطیل شکل به طول 116 سانتی متر و عرض 57 سانتی متر مشتمل بر 10 خط پرداخت شده است. قدمت این کتیبه به ساردای دوم (33-750 ق.م) پسر ارگیشتی اول می رسد و از حمله به منطقه کوهستانی پولو آدره، گشودن 21 قلعه و تصرف 45 یا 44 شهر در یک روز صحبت می کند. دستور سر دوری، پسر شاه آرگیشتی اورارتوی، به خط میخی در ده سطر نوشته شده است.
سنگتراشی سقندل یکی از جاذبههای گردشگری اهر است
نمایش مجله بست
در سفر به اهر سعی کنید صنایع دستی مانند سازهای محلی بخرید و غذاهای محلی اهر را از دست ندهید! آیا تا به حال به اهر سفر کرده اید؟ چه تجربه ای از سفر به اهر داشته اید؟
منابع: همگردی، ویکی پدیا، بن و سیری در ایران