آشنایی با جاذبه های گردشگری بوشهر
مجله بست خدمات گردشگری – جاذبه های گردشگری بوشهر را می توان به دو دسته تاریخی و طبیعی تقسیم کرد. بوشهر یکی از شهرهای جنوب غربی کشور است که از شمال، غرب و جنوب با خلیج فارس همسایه است. آب و هوای نیمه بیابانی گرم
بندر مدرن بوشهر نادرشاه افشار در سال 1736 دوباره شکوفا شد. نام این مکان قبل از آن ریشه دارد. بندر بوشهر به واسطه عواملی چون صیادی، وجود نیروگاه اتمی، کشتی سازی و صادرات از این بندر رونق اقتصادی پیدا کرده است. بهترین زمان سفر به بوشهر اواخر پاییز و زمستان است.
جاذبه های گردشگری بوشهر از دیدگاه گردشگران طبیعت
جاذبه های طبیعی را می توان به دو دسته مناطق حفاظت شده و مناطق آزاد طبقه بندی کرد. از مناطق حفاظت شده بوشهر می توان به منطقه حفاظت شده مند، پارک ملی دریایی دیر نخیلو، منطقه حفاظت شده حلی، پارک ملی نایبند، پناهگاه حیات وحش خارک، پناهگاه حیات وحش کوه سیه و گنبد نمکی جاچک اشاره کرد. از بین مناطق ارائه شده تنها به سه منطقه اشاره می کنیم.
- منطقه حفاظت شده مرد: مند دارای منطقه حفاظت شده است دو اکوسیستم وجود دارد: آبی و خشک. چهار جزیره خان، تهامادون، نخیلو و مال کرم زیبایی به ذخیره گاه مند که در سواحل زیبای خلیج فارس قرار دارد، می بخشد. رودخانه زیبای مند، پرآب ترین رودخانه استان بوشهر، تنها منبع آب شرب حیات وحش منطقه است. پوشش مناسب گیاهان کمیاب مانند Inochonmon Pseudompolis، Dambarinkima، Halucaris، Saricorina، حرا، چمن و کهور پاکستانی و منطقه ساحلی این منطقه زیستگاه و مهاجرت همه گونه های پرندگان، آبزیان، خزندگان و جانوران را فراهم کرده است.
- پارک ملی دریایی دیر نخیلو: مساحت پارک ملی دیر نخیلو در حال حاضر 20436 هکتار است. علاوه بر این، پارک ملی دیر نخیلو به بهشت پرندگان نیز معروف شده است، دلیل آن این است که مکانی مناسب و آرام برای تخم گذاری پرندگان و لاک پشت ها در جزایر خلیج عربی است.
- گنبد نمکی جاشک: این گنبد یا کوه نمک در دل کوه جاسک ۱۲ کیلومتر طول و ۴.۵ کیلومتر عرض دارد. مساحت گنبد حدود 3666 هکتار و ارتفاع قله آن از سطح دریا 1350 متر است. کوه نمک جاشک در منطقه درویشی رودخانه مند واقع شده است. بخشهایی از گنبد نمکی کاکی که نمک در آن قرار دارد، فاقد هرگونه پوشش گیاهی است، اما بیشتر لایههای آن از سنگهای آهکی است که از کوه نمک بیرون آمده و گیاهان مقاوم به نمک نیز روی آنها دیده میشود دامنه های گنبد به طور کلی پوشش گیاهی منطقه را جون، جیده دار و کش تشکیل می دهد که انواع گیاهان یکساله را که در زمستان و بهار روی زمین یافت می شود پوشش می دهد و زیبایی خاصی به آنها می بخشد.
از دیگر جاذبه های گردشگری بوشهر، مناسب برای اکوتوریست ها کوه بیدری، آبشار زیره، غار شهله خانا و چشمه آبگرم کوچک را می توان نام برد.
- کوه پدر: این گوه در حاشیه شهر جم، بخش عسلویه استان بوشهر و در نیمه راه بندر گنجان و فیروزآباد شیراز قرار دارد. قله این کوه نزدیک ترین نقطه زمین به خورشید به حساب می آید، زیرا بالاترین ارتفاع آن در نزدیکی خط استوا قرار دارد. مغناطیس بسیار قوی کوه در دنیا شناخته شده است و اگر ماشین را در فاصله 50 تا 100 متری کوه یعنی تقریباً در انتهای آسفالت پارک کنید و ترمز دستی را روشن کنید ماشین بهجای پایین آمدن به آرامی به سمت کوه کشیده میشود که البته نشاندهنده این مغناطیس است. از جمله خواص استثنایی این کوه کمک آن به درمان بیماران ایدز است. به دلیل نزدیکی این کوه به خورشید، رشد و توسعه ویروس های بیماری زا از جمله ویروس ها اچآیوی صفر است
-
آبشار زیر جاده: این آبشار بعد از روستا در زیر جاده دشتسان واقع شده است جاده و باعث شد این آب در دره ای پوشیده از علف و درخت بر روی زمین جاری شود.
-
غار خانه چهلم: چهل خان غار در شهرستان سعدآباد از توابع سعدآباد شهرستان دشستان واقع شده و یکی از آثار تاریخی و یکی از جاذبه های گردشگری استان بوشهر در جنوب ایران است. در شمال دشتستان رشته کوهی وجود دارد که در ارتفاعات آن تعدادی اتاق شبیه غارهای صخره ای و کنده کاری شده وجود دارد که مجموعه بسیار زیبایی را تشکیل می دهد که متاسفانه بر اثر سیل و فرسایش از بین رفته است. قدمت این غار به دوران ساسانیان می رسد.
- چشمه آبگرم گوچک: چشمه آبگرم قوشهرک در شهرستان دلاور یکی از محلات منطقه دلاور در شهرستان تنگستان و یکی از جاذبه های گردشگری استان بوشهر در جنوب ایران و در مسیر جاده بوشهر به بندرعباس واقع شده است کیلومتری جنوب غربی اهرم. . این چشمه از طریق شکاف های سنگ آهک مارنی از زمین خارج می شود. آب این چشمه در دسته آب های گوگردی و کلسیمی با منیزیم و کلرید سدیم فراوان قرار می گیرد.
جاذبه های گردشگری بوشهر از دیدگاه تاریخی
جاذبه های گردشگری بوشهر از منظر تاریخی آنها بسیار متنوع و فراوان هستند، اما موارد زیر جزو جالب ترین مکان هایی هستند که می توانید از آنها دیدن کنید.
- موزه دریانوردی خلیج فارس: موزه دریا و دریانوردی خلیج فارس یکی از موزه های استانداری بوشهر است که در منطقه سبزآباد بندر بوشهر واقع شده است. مکان فعلی این موزه که شامل ساختمان کنسولگری و کاخ کولا فرنجی است در سال 1858 تأسیس شد و پس از مدتی به مقر دائمی سرکنسولگری بریتانیا در بوشیر تبدیل شد. این بنا تا پایان جنگ جهانی دوم تا سال 1946 شمسی برابر با 1325 هجری شمسی در تصرف دولت انگلیس باقی ماند و پس از انتقال نمایندگی سیاسی انگلیس به بحرین، این بنا به دولت ایران واگذار و در اختیار دولت قرار گرفت. نیروی دریایی ایران محوطه موزه شامل 40 کشتی سطحی و انواع زیردریایی های متعلق به دوره های مختلف تاریخی از جمله کشتی قشار و کشتی تخت جمشید است.
- کلیسای سنت جورج بوشهر: کلیسای سنت جورج که تنها کلیسای بوشهر است در سال 1819 میلادی مطابق با سال 1235 هجری قمری یعنی در عصر قاجاریه توسط خاندان آوادیا یکی از خاندان های معروف ارمنی ساکن بوشهر ساخته شده است. کمک سایر مسیحیان ساکن این شهر، از جمله انگلیسیهایی که در بوشهر زندگی میکنند، در زمین نسبتاً بزرگی در محله شینبادی که در این شهر ساخته شده است. این کلیسا در زمینی مستطیل شکل قرار دارد و ساختمان اصلی آن دارای پلانی صلیبی است. در دو طرف کلیسا حیاط هایی برای دفن مردگان در نظر گرفته شده است. مهمترین و زیباترین چیز در کلیسا محراب آن است که از طریق پله های دو طرف آن به تالار متصل می شود.
- بازار تاریخی دالام: از نظر نزدیکی بندر دلم به کشورهای حوزه خلیج فارس از جمله امارات و کویت و تجارت تجار و بازرگانان این شهر با این کشورها و سایر کشورهای آسیایی مانند چین، تایلند و سنگاپور، نوسان نرخ ارز از جمله دلار، درهم امارات و دینار کویت تأثیر مستقیمی بر بازار و معیشت مردم به ویژه بازاریان، کارگران و ملوانان دارد. اولین چیزی که این شهر به آن شهرت داشت، تجارتی بود که مردم این کشور از قدیم الایام در آن کار می کردند. اجناس خارجی در این شهر با قیمت کمتری نسبت به بازار ایران به فروش می رسند به همین دلیل از استان های همجوار و حتی استان های دیگر برای خرید به این شهر می آیند. به همین دلیل در روزهای تعطیل شلوغ ترین شهر استان بوشهر است.
- قلعه نصوری کنگان: قلعه نصوری در شهرستان بندر طاهری در بخش مرکزی شهرستان کنگان قرار دارد و یکی از آثار تاریخی و یکی از جاذبه های گردشگری استان بوشهر در جنوب ایران است. شهر کنگان در 220 کیلومتری جنوب شرقی بوشهر قرار دارد. قدمت این قلعه به اوایل دوران قاجاریه به دستور شیخ جابر نصوری میرسد. مصالح به کار رفته در این قلعه سنگ های بزرگ و ملات خشت و گچ آن است.
جاذبه های گردشگری بوشهر از نظر تاریخی و گردشگری طبیعی بسیار متنوع هستند و برای دیدن بیشتر مناطق موجود باید چندین روز یا هفته وقت بگذارید. بنابراین یافتن مراکز اقامتی مناسب یکی از چالش های پیش روی مسافران خواهد بود. در سال های اخیر هتل ها و اقامتگاه های مجللی در این منطقه ساخته شده است که از آن جمله می توان به هتل جهانگردی دلوار بوشهر اشاره کرد.