آشنایی با نارنجستان قوام شیراز (باغ قوام الملک)
مجله بست خدمات گردشگری – بافت نارنجستان یکی از بناهای تاریخی دوره قاجار است بالا (1305 – 1290 ق) علی محمد خان قوام الملک دوم و پسرش محمدرضا خان قوام الملک در شهر ساخته شد. شیراز او بود. این باغ مقر حکومت قوام الممالک بوده استبه دلیل تعداد زیاد درختان پرتقال کاشته شده در آنجا نارنجستان معروف است. عمارت شمالی که بنای اصلی و مهم نارنجستان و محل پذیرایی از میهمانان دولتی بوده از نظر هنری بسیار حائز اهمیت است.
موقعیت جغرافیایی نارنستان قوام
هنر طراحی داخلی باغ نارنجستان
گچ کاری، آینه کاری، نقاشی، کاشی کاری و آجرکاری آثار و مجسمه های او بی نظیر است. ساختمان اصلی دارای درهای اروپایی با شیشه های رنگی در جلو است. هلالی که بین دو رواق از دو ستون و دو شانشین قرار دارد، دارای شیشه های رنگی بسیار زیبایی است.
این شیشه ها در دوره قاجار از اروپا به ایران آورده شده است. تمام درهای کاخ از چوب گردو منبت کاری شده یا به سبک هندی منبت کاری شده است و صدف های استفاده شده ای که در آن زمان از خلیج فارس آورده شده است وجود دارد. این درب ها بسیار فوق العاده هستند و توسط اساتید بزرگ این هنر ساخته شده اند. اگر در شیراز هستید سری بزنید مسجد اتابگ شیراز; بزرگترین مسجد ایران هم بزنید
نمای کلی پارک نارنجستان
تمام این خانه حد استویدا شامل 20 اتاق در طبقات اول و دوم می باشد که به جز قسمت شرقی تمامی اتاق ها به یکدیگر متصل بوده و به آخرین اتاق در قسمت غربی می رسند. زیرزمین کل بنا از قسمت جنوبی تا قسمت شمالی ادامه دارد. قسمت جنوبی زیرزمین اسلحه خانه بود چون فرمانروا بودند چون گروهی سرباز هم داشتند. در قسمت شمالی لوبیا، ادویه و برنج نگهداری می شد.
اتاق ها به گونه ای تقسیم شده اند که از تجمع مواد خطرناک جلوگیری می کندآنها توانستند جداگانه در آنجا اقامت کنند و به طور کلی این مجموعه شامل دو واحد پنج اتاق، چهار واحد دو تا سه اتاق، دو واحد دو اتاق و شش اتاق یک نفره بود.
حیاط در وسط دارای چشم انداز آب است و دو طرف آن گلستانی است و محور مرکزی آن را درختان نارنج و نخل و سرو فرا گرفته است. در انتهای مسیر یک حوض پر از آب وجود دارد که نمای بالکن و کاخ را منعکس می کند.
این ساختمان در دهه چهل شمسی توسط ابراهیم قوام به دانشگاه شیراز واگذار شد و مدتها دفتر موسسه آسیایی دانشگاه شیراز زیر نظر پروفسور آرتور آبراهام پوپ محقق ایرانی-آمریکایی بود. باب همچنین در سفرهای تحقیقاتی خود قطعات و عتیقه هایی را که از سراسر ایران جمع آوری کرده بود به نمایش گذاشت و به موزه نارنستان قوام ارائه کرد. موقعیت این بنا در انتهای خیابان لطف علی خان زند واقع شده و در اردیبهشت 1345 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
عکس های زیبا و شگفت انگیز از باغ قوام
در سفر به شیراز، خرید از مراکز خرید شیراز را فراموش نکنید! خوانندگان عزیز در صورت بازدید از نارنگستان قوام می توانند تجربیات خود را از دیدن این پارک زیبا با دیگران به اشتراک بگذارند.