جاذبه های گردشگری خور و بیابانک اصفهان
مجله بست خدمات گردشگری – خور و بیانبانک یکی از شهرهای استان اصفهان و مرکز آن شهر خور است. این شهر در اوت 2008 تأسیس شد. نخستین جغرافی دانان جهان اسلام مانند ابن خردادبه، الاصطخاری و مقدسی و سپس ناصر خسرو از خور و بیانبانک با سه نام یاد کرده اند: بایزاق (بیازا)، جرماق. کارما) و عربا (ادیب). به گفته آنان روستاهای مذکور در مسیر جاده اصفهان به نیشابور قرار دارند. در این مقاله نگاهی به مهم ترین جاذبه های گردشگری خور و بایبانک انداختیم.
موقعیت جغرافیایی شهر الخور و بایبانک روی نقشه
1. روستای گرم
روستای جارما در حدود 40 کیلومتری جنوب شهر خور در استان اصفهان واقع شده است. ارگ، قبرستان، امامزادگان و استادان جبرا از آثار تاریخی و مناظر طبیعی روستای کرمه به شمار می روند. ارتفاع این روستا از سطح آب آزاد 750 متر است و آب و هوای آن خشک و گرم است به نزدیکی کویر این روستا دارای باغات بسیار زیبا است.
شهر خور و بایابانک درست در وسط کویر مرکزی ایران قرار دارد و روستای کرما از دیگر جاذبه های گردشگری این روستا می توان به تالاب های ایجاد شده اشاره کرد از چشمه این روستا و دور تا دور آن را درختان بلند نخل احاطه کرده اند. یکی دیگر از نقاط دیدنی روستا قلعه ساسانی است که در مرکز روستا قرار دارد و چندین سال است که میزبان گردشگران زیادی است. این روستا 700 کیلومتر با تهران و 200 کیلومتر با یزد فاصله دارد و از طریق جاده یزد – طبس یا سمنان – نین قابل دسترسی است.
حدود 200 نفر در این روستا زندگی می کنند که بیشتر آنها از طریق کشاورزی و مستمری امرار معاش می کنند. در کارما دو مدرسه ابتدایی و راهنمایی وجود دارد و نوجوانان برای ادامه تحصیل باید به خور بروند.
روستای گرمی یکی از جاذبه های گردشگری خور و پیابانک است
2. در Calati منطقه ماهیگیری وجود ندارد
منطقه شکار غیرمجاز کلاتی با وسعت 1368 هکتار با ارزش ترین زیستگاه در دل کویر در منطقه خور و پیابانک به شمار می رود. این منطقه از دشت ها و رشته کوه های به هم پیوسته تشکیل شده و به دلیل وجود گونه های گیاهی و جانوری متنوع خودرو و در نواحی بالا گونه هایی مانند بادام کوهی، پسته وحشی، کاج به عنوان یکی از مناطق متمایز در استان اصفهان شناخته می شود. و کیچ و نمک و انجوزا دیده می شود.
در ماسهزارهای شمال این منطقه میتوان پوشش گیاهی طاق، اسکنبل و سایر گیاهان شندوست را مشاهده کرد. گونه های ثبت شده در این منطقه عبارتند از: زاغ، خروس سیاه، صباز قبا، حبره، گربه وحشی، گربه شنی، سیاه گوش، بز، قوچ، میش و جابر. در این منطقه شواهدی از یوزپلنگ آسیایی دیده شده است.
پلنگ آسیایی در منطقه شکار ممنوع کلات
3. Ye Ta Creek و هتل تاریخی Peabank
هتل یک تا کویر با قدمتی بیش از 150 سال یک کاروانسرای قدیمی با معماری سنتی یزدی است که در سال 1388 بازسازی و با نام هتل نوبهار به بهره برداری رسید و در سال 1389 نام آن به هتل سنتی یه تا تغییر یافت. این هتل کویری در 50 کیلومتری شهر الخور در روستای البیاضه قرار دارد. هتل یاتا دارای 12 اتاق، نشیمن مرکزی، نشیمن روباز، باغ می باشد. علاوه بر اقامت در چنین مکانی، در سفر به منطقه خور و بیانبانک نیز می توانید از این اثر تاریخی به طور کامل بازدید کنید.
بخشی از هتل تاریخی Ye Ta Creek و Peabank
4. صحرای مصر
روستای مصر یا صحرای مصر در قلب کویر مرکزی ایران و در ۴۵ کیلومتری شرق شهر جندق و ۳۰ کیلومتری شمال شهر خور در استان اصفهان واقع شده است. صحرای مصر مکانی دور از شهرهای شلوغ در میان یک کویر وسیع و جزیره ای کوچک در میان شن های روان است، روستایی به شگفتی خود کویر.
کویر مصر ایران از غرب، جنوب غربی و جنوب شرقی توسط رشتهکوههایی احاطه شده و بخشی از رشته کوههای فلات مرکزی ایران است. این کویر تپه های شنی زیبایی را در چاله های طبیعی در دامنه این کوه تشکیل داده است و مقصد گردشگری علاقه مندان به دیدنی های کویری است. روستای مصر به دلیل قرار گرفتن در جنوب صحرای صحرا از آب و هوای گرم و خشک برخوردار است. مهمترین محصولات این روستا زعفران و گندم است.
کویر مصر یکی از جاذبه های گردشگری خور و بیابونک است
این قلعه هزار ساله هنوز محل زندگی ساکنانی است که اجدادشان هزاران سال پیش در آنجا زندگی می کردند. اهالی می گویند این قلعه زندان انوشیروان بوده است اما ساختار قلعه نشان از کاربری بهتر و متفاوت دارد. شاید در گوشه ای از آن زندان وجود داشته باشد، اما کاربری اصلی آن برای اسکان مردم بوده است. این قلعه پر از کوچه و خانه است. هر کوچه به کوچه ها منتهی می شود و در هر کوچه چندین خانه وجود دارد. خانه ها کوچک اما کامل هستند. هر خانه دارای دو اتاق، حیاط خلوت، چاه و جای مخصوص تنور و ابزار دستی است. یغمای جندقی بزرگترین شاعر عصر قاجار و معاصر ناصرالدین شاه از این محل بود. آثاری از خانه او هنوز باقی است.
نمایی هوایی از قلعه الجندق
6. روستای فروخی
روستای فاروخی در 17 کیلومتری غرب الخور قرار دارد و ساکنان آن بیشتر شبیه مردم آل خور صحبت می کنند. خورها در گویش خود فاروجی را «فاروی» و مردم آنجا را «فاروجی» می نامند. مسجد جامع این روستا از جمله آثاری است که به دستور حاجی سید میرزا جندقی مجتهد، قاضی جندقی و بیانبانک معروف در سال 1256 هجری قمری ساخته شده است. از دیگر نواحی خور و بیابانک این روستا در گذشته به دارالامان معروف بود کسانی که از دست فرمانروایان جور در امان نبودند، خود را نزد فرخی و قاضی که شخص محترمی بود می بردند و او نیز می داد. آنها را پناه می دهند در الفرخی مسجدی قدیمی با گنبد و رواق بزرگ و بنایی به نام «بن الشیخ» وجود دارد که بسیار قدیمی است. در مقبره فروخی آثار طاقهای متعددی دیده میشود که یکی از آنها به «بیر» معروف است و ضلع مقدسی دارد.
روستای فاروخی یکی از جاذبه های گردشگری خور و بیانبانک است
7. روستای آبگرم خور و پیبانک
روستای آبگرم در استان اصفهان و در فاصله 30 کیلومتری از شهرهای خور و بایابانک قرار دارد. همچنین در این روستا مرقد امام زاده ابراهیم (علیه السلام) از نوادگان امام موسی بن جعفر (علیه السلام) قرار دارد. در این روستا چشمه های زیادی وجود دارد که به همین دلیل به آن روستای شبا می گفتند این چشمه ها دارای خواص آب درمانی فراوانی هستند که درمان بسیاری از بیماری های پوستی و عضلانی و حتی بیماری های روانی و عروقی با تاثیری وصف ناپذیر است.
همچنین دو حمام قدیمی به شکل حوض وجود دارد که یکی برای مردان و دیگری برای مردان است رشتهکوههایی با ارتفاع متوسط که با پای پیاده میتوان به آنها دسترسی پیدا کرد. او هست
نمایی از خور و روستای آبگرم بیانبانک
بهترین زمان برای دیدن و بازدید از مناطق کویری مانند خور و بیانبانک بهار و پاییز است. اگر به این منطقه زیبای ایران سفر کردید، حتما از صنایع دستی و یا محصولات محلی آن منطقه بخرید.
منابع: سیری در ایران، ویکی پدیا، چنه، همشهری