خواص گوجه فرنگی در بارداری؛ میزان مجاز مصرف رب و سس گوجه فرنگی
رژیم غذایی مادر باردار نقش اساسی در سلامت و رشد جنین دارد. پزشکان توصیه می کنند که سبزیجات و میوه ها نقش پر رنگی در رژیم غذایی دوران بارداری داشته باشند. یکی از سبزیجاتی که در اکثر وعده های غذایی استفاده می شود گوجه فرنگی است. گوجه فرنگی شیرین، آبدار و آجیلی است و استفاده از آنها در بسیاری از موارد آسان است. اگرچه گوجه فرنگی در دوران بارداری خواص زیادی دارد، اما استفاده از رب یا سس آن در این دوران توصیه نمی شود.
ایمنی مصرف گوجه فرنگی در دوران بارداری
مصرف متوسط گوجه فرنگی در دوران بارداری مجاز است. گوجه فرنگی سرشار از ویتامین های A و C، فولات، آهن و لیکوپن است که نقش اساسی در حفظ سلامت جنین دارد. مقدار زیادی ویتامین C موجود در سبزیجات باعث جذب بهتر آهن در بدن زن باردار می شود. اگر پزشک مکمل های آهن را توصیه کند، خوردن گوجه فرنگی همراه با آن به جذب آهن بیشتر کمک می کند. البته اینها همه خواص گوجه فرنگی در دوران بارداری نیست. خوردن گوجه فرنگی در این دوران فواید بیشتری برای شما دارد که در ادامه به آن می پردازیم.
خواص گوجه فرنگی در دوران بارداری
گوجه فرنگی دارای خواص بی نظیری است که باعث می شود نقش پر رنگی در رژیم غذایی زنان باردار داشته باشد. برخی از آنها:
1. وجود مواد مغذی ضروری
یک گوجه فرنگی متوسط حدود 40 درصد از مقدار توصیه شده روزانه ویتامین C و 20 درصد از مقدار توصیه شده روزانه ویتامین A را تامین می کند. گوجه فرنگی همچنین سرشار از ویتامین K، پتاسیم، آهن و کلسیم است که همگی نقش موثری در حفظ سلامت و رشد جنین دارند.
2. افزایش سطح انرژی در بدن
احساس خستگی و بی حالی در دوران بارداری، به دلیل افزایش وزن، در بین زنان شایع است. یکی از خواص گوجه فرنگی در دوران بارداری افزایش انرژی است. میزان کالری موجود در گوجه فرنگی انرژی مورد نیاز بدن را تامین می کند و احساس ضعف و بی حالی را کاهش می دهد.
3. کمک به هضم غذا
گوجه فرنگی غذایی سرشار از فیبر است که به هضم غذا کمک می کند. فیبر حجم مدفوع را افزایش می دهد، حرکت روده را بهبود می بخشد و اسیدهای گوارشی بیشتری در بدن تولید می کند. به همین دلیل نقش مهمی در درمان یبوست و اسهال و پیشگیری از سرطان روده بزرگ دارد.
4. پیشگیری از پره اکلامپسی
مصرف روزانه گوجه فرنگی باعث کاهش فشار خون و جلوگیری از پره اکلامپسی (اکلامپسی در دوران بارداری) می شود. پتاسیم موجود در گوجه فرنگی جریان خون را در بدن بهبود می بخشد و فشار بر قلب را کاهش می دهد و در نتیجه فشار خون بالا را از بین می برد.
5. سرشار از آنتی اکسیدان
گوجه فرنگی سرشار از لیکوپن است. لیکوپن یک آنتی اکسیدان است که با رادیکال های آزاد سرطان زا مبارزه می کند. همچنین در درمان سرطان دهانه رحم، پروستات، معده، مقعد، گلو و مری موثر است.
6. کاهش کلسترول و محافظت از قلب
لیکوپن با جلوگیری از اکسیداسیون چربی ها در خون به حفظ سلامت قلب کمک می کند. این ماده باعث کاهش سطح کلسترول LDL و تری گلیسیرید خون می شود.
7. پیشگیری از ناتوانی های ذهنی (شناختی) در جنین
یکی از دلایل خواص گوجه فرنگی در دوران بارداری وجود اسید فولیک در آن است. اسید فولیک موجود در گوجه فرنگی خطر نقایص مادرزادی مغزی و عصبی را در جنین کاهش می دهد. اسید فولیک همچنین در کاهش خطر بیماری قلبی و سرطان موثر است.
8. دیابت بارداری را کنترل کنید
دیابت بارداری در آینده منجر به دیابت نوع 2 می شود. یکی از خواص گوجه فرنگی در دوران بارداری این است که خطر ابتلا به دیابت بارداری را کاهش می دهد.
9. سرشار از ویتامین C
ویتامین C فراوان در گوجه فرنگی سلامت پوست، دندان ها، استخوان ها و لثه جنین را حفظ می کند. همچنین از قرمزی پوست در اثر اشعه ماوراء بنفش جلوگیری می کند. یکی از کاربردهای رایج آب گوجه فرنگی (همچنین غنی از ویتامین E) پیشگیری از آفتاب سوختگی است.
10. پیشگیری از عفونت ادراری
گوجه فرنگی بیشتر آب است و به عنوان یک ادرار آور عمل می کند. با تحریک تولید ادرار بیشتر، خوردن گوجه فرنگی خطر عفونت های دستگاه ادراری و مشکلات مثانه را کاهش می دهد.
11. درمان سنگ کیسه صفرا
مصرف روزانه گوجه فرنگی از بروز سنگ کیسه صفرا جلوگیری می کند.
اگر همچنان در مصرف گوجه فرنگی در دوران بارداری شک دارید، بهتر است با ارزش غذایی این سبزی ارزشمند آشنا شوید.
جدول ارزش غذایی گوجه فرنگی
ارزش غذایی گوجه فرنگی در هر 100 گرم در جدول زیر نشان داده شده است:
ارزش غذایی | مقدار |
کالری | 18 کالری |
کربوهیدرات ها | 3.89 گرم |
پروتئین | 0.88 گرم |
فیبر | 1.2 گرم |
چربی | 0.2 گرم |
ویتامین ها | |
اسید فولیک | 15 میکروگرم |
پیریدوکسین | 0.08 میلی گرم |
نیاسین | 0.594 میلی گرم |
ریبوفلاوین | 0.019 میلی گرم |
تیامین | 0.037 میلی گرم |
ویتامین A | 833 واحد بین المللی |
ویتامین C | 13.7 میلی گرم |
الکترولیت ها | |
پتاسیم | 237 میلی گرم |
سدیم | 5 میلی گرم |
فلزات | |
کلسیم | 10 میلی گرم |
ما هستیم | 0.27 میلی گرم |
منیزیم | 11 میلی گرم |
روی | 0.17 میلی گرم |
فسفر | 24 میلی گرم |
عوارض مصرف گوجه فرنگی در بارداری
زیاده روی در مصرف هر ماده غذایی مضر است و گوجه فرنگی نیز از این قاعده مستثنی نیست. مصرف زیاد گوجه فرنگی باعث مشکلات زیر می شود:
- ترش به دلیل وجود اسید در آن
- مشکلات دستگاه گوارش مانند تجمع گاز در معده و درد قلب
راهنمای انتخاب گوجه فرنگی خوب
برای بهره مندی از خواص گوجه فرنگی در دوران بارداری ابتدا باید گوجه فرنگی مرغوب تهیه کنید. نشانه های گوجه فرنگی خوب عبارتند از:
- رنگ گوجه فرنگی باید قرمز روشن، بدون کبودی و لکه های سیاه روی پوست باشد.
- گوجه فرنگی رسیده و مستقیماً از باغبان خریداری شده است.
- نه خیلی تنگ و نه خیلی گشاد.
- گوجه فرنگی های سنگین تر و متراکم تر آبدارتر هستند.
- با بوییدن ریشه گوجه فرنگی می توان طعم آن را تشخیص داد. بوي ريشه گوجه خوب، شيرين و قوي، آميخته با بوي خاك است.
روش های مصرف
گوجه فرنگی طعم مطبوعی به غذا می دهد. می توانید به روش های مختلف گوجه فرنگی را به غذای خود اضافه کنید.
- صبحانه و شام نان، پنیر و گوجه فرنگی بخورید.
- گوجه فرنگی خام را به انواع سالادها اضافه کنید.
- در بسیاری از سس ها و خورش ها به جای رب از گوجه فرنگی استفاده کنید.
- از سوپ گوجه فرنگی به عنوان پیش غذا استفاده کنید.
- گوجه فرنگی خرد شده را به انواع ساندویچ ها اضافه کنید.
- رب گوجه فرنگی را در خانه درست کنید.
- با گوجه فرنگی خشک یا تفت داده شده، طعم و عطر خوبی به غذای خود اضافه کنید.
پاسخ به سوالات متداول
1. آیا نوشیدن آب گوجه فرنگی در بارداری جایز است؟
بله مصرف آب گوجه فرنگی در بارداری مشکلی ندارد. آب گوجه فرنگی سرشار از ویتامین C است و سطح انرژی را در بدن افزایش می دهد و با ضعف و بی حالی مبارزه می کند. همچنین با تصفیه خون باعث کاهش فشار خون می شود.
2. آیا خوردن کنسرو گوجه فرنگی در بارداری جایز است؟
خوب! کنسرو گوجه فرنگی محیطی ایده آل برای رشد باکتری هایی است که باعث مسمومیت غذایی و سایر عفونت های باکتریایی می شوند. غذاهای کنسرو شده نیز در دمای بالا تهیه می شوند تا عاری از میکروب باشند. در این دما بسیاری از مواد مغذی و آنزیم های موجود در گوجه فرنگی از بین می رود. از سوی دیگر در بسته بندی مواد غذایی از مواد سمی مانند بیسفنول (BPA) استفاده می شود که خطراتی را برای مادر و جنین به همراه دارد.
3. آیا خوردن سس کچاپ و گوجه فرنگی در دوران بارداری جایز است؟
مصرف متوسط کچاپ و سس گوجه فرنگی در دوران بارداری مجاز است. نگرانی هایی در مورد وجود مونوسدیم گلوتامات (MSG) در غذاهای کنسرو شده وجود دارد. اگرچه MSG به عنوان بی خطر برای مصرف (GRAS) طبقه بندی می شود، مصرف بیش از حد سس گوجه فرنگی و سس گوجه فرنگی در دوران بارداری توصیه نمی شود.
4. آیا میل به خوردن گوجه فرنگی در بارداری نشانه جنسیت جنین است؟
در باور رایج، میل به خوردن غذاهای ترش مانند گوجه فرنگی نشانه پسر بودن جنین است. با این حال، شواهد علمی این ادعا را تایید نمی کند و هیچ مبنای پزشکی ندارد.
حرف آخر
برخلاف بسیاری از سبزیجات، گوجه فرنگی را می توان به روش های مختلفی به رژیم غذایی اضافه کرد. طعم خوب آن هر غذایی را خوشمزه تر می کند و دارچین آن را به غذایی محبوب تبدیل کرده است. با توجه به خواص گوجه فرنگی در دوران بارداری، در خوردن آن تردید نکنید، اما به تعادل آن توجه کنید. برای داشتن یک رژیم غذایی سالم، غذاهای ممنوعه را از سفره خود حذف کنید تا سلامت خود و جنینتان حفظ شود.
نظرات و تجربیات خود را در مورد رژیم غذایی در دوران بارداری با ما و مادران مجله بست در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید. خواندن مقاله بایدها و نبایدهای تغذیه در دوران بارداری را نیز در مجله مجله بست پیشنهاد می کنیم.
برگرفته از: momjunction