دیدنی های چابهار از کوه های مریخی تا گورستان تاریخی
مجله بست خدمات گردشگری – استان سیستان و بلوچستان که در جنوب شرقی کشور پهناور ما واقع شده و مانند استانی محروم به نظر می رسد دارای بهشت است. شهرستان ساحلی چابهار که در جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان قرار دارد دارای آب و هوای معتدل و گرمسیری است. این شهر فوق العاده زیبا که تنها بندر دریایی کشور محسوب می شود، علاوه بر ویژگی منطقه آزاد، مرکز تجاری مهمی برای کشور به حساب می آید. بندر اقیانوسی چابهار نقش مهمی در صادرات و واردات کشور دارد. این بندر همچنین حلقه اتصال کشورهای آسیای میانه (که به آب های آزاد دسترسی ندارند) و آب های آزاد به حساب می آید. چابهار نه تنها به دلیل موقعیت تجاری اش معروف است. بلکه هر گوشه از این منطقه مملو از زیبایی ها و شگفتی هایی است که هر گردشگری را مجذوب خود می کند.
معرفی جاذبه های گردشگری چابهار
1. پرتاب کننده گل
سه تپه گلدار در این منطقه وجود دارد که البته دو تا از این تپه ها در حال حاضر غیر فعال هستند اما تپه سوم همچنان فعال است. همه ما درباره آتشفشانها و ماگماهای فعال شنیدهایم، اما نکته هیجانانگیز در مورد این تپهها فوران گل و لای است که بسته به شرایط میتواند در مقادیر زیاد و تا ارتفاعات زیاد پرتاب شود. گل افشان یکی از مناطق گردشگری چابهار است که علاوه بر تپه های گل افشان، ساحل زیبایی دارد که به بندر باریک ساحل عمان می رسد.
2. کوه های مریخ
کوه در هر منطقه می تواند بخشی از ویژگی های طبیعی آن منطقه باشد. اما کوههای مریخ در چابهار با سایر کوههای ایران و حتی سراسر جهان متفاوت است. این کوه ها به دلیل شکل متمایزشان به کوه های مینیاتوری معروف هستند که نمونه هایی از آن را تنها در فیلم ها و تصاویر تخیلی گرفته شده از سیاره مریخ می توان دید. کمبود پوشش گیاهی در این کوه ها دلیل اصلی نامیده شدن آنها به کوه های مریخ است. این کوه ها که امتداد رشته کوه زاگرس هستند کیلومترها امتداد دارند و ارتفاع آنها بسته به منطقه متفاوت است و گاهی به صد متر می رسد. این کوه ها در 40 تا 50 کیلومتری چابهار دیده می شوند.
3. دریاچه صورتی لبار
این تالاب یکی از جاذبه های گردشگری بی نظیر ایران و یکی از نمونه های نادر در جهان است. آنچه این تالاب ها را از سایر تالاب های موجود متمایز می کند، رنگ صورتی تالاب ها به دلیل فعالیت فیتوپلانکتون ها به دلیل فراوانی مواد عالی و معدنی در تالاب است. جزر و مد این دریاچه یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری چابهار را تشکیل می دهد. حجم آب در این دریاچه در بازه زمانی خرداد تا شهریور به حداکثر خود می رسد و در اسفند و فروردین به دلیل افزایش میزان پلانکتون، دریاچه قرمز می شود. این تالاب ها که در 15 کیلومتری شرق چابهار قرار دارند، دارای گونه های متنوعی از نرم تنان، سخت پوستان، ماهیان و پلانکتون ها هستند و در طول سال میزبان گونه های مختلف پرندگان مهاجر هستند. برای رفتن به این تالاب بی نظیر باید به روستای رامین در مسیر چابهار به گواتار بروید.
4. جنگل حرا
یکی از زیباترین دیدنی های طبیعی چابهار، جنگل های حرا است که از بوته های حرا در باتلاق ها رشد کرده است. تراکم این درختچه ها یکی از زیباترین جنگل های حرا را در جنوب کشور ایجاد کرده است. این منطقه زیبا در ساحل خلیج گواتر و در نزدیکی تقاطع رودخانه باهوکلات با دریای عمان قرار دارد.
5. درخت ماکارزان
این درخت که به انجیر معبد نیز معروف است، یکی از معروف ترین درختان چابهار و دیگر شهرهای جنوب کشور است. این درخت که قابلیت ریشه دواندن در ماسه را دارد، بومی شرق هند است.
6. گورستان های تاریخی چابهار
آرامگاه های باستانی و عجیب چابهار از جمله دیدنی های امروز چابهار است. در برخی از مقبره ها وجود سنگ های بسیار بزرگ باعث شده تا داستان های مختلفی در مورد آنها بیان شود. رمز و راز پیرامون این مقبره ها یکی از دلایلی است که گردشگران را برای بازدید از آن ها جذب می کند. از جمله این گورستان ها می توان به قبرستان جانیان چابهار در روستای تیس در دامنه کوه فلبند اشاره کرد. وجود گورهای بزرگ در جهت شمال شرقی-جنوب غربی، علاوه بر وجود چندین قبر ایستاده، صندوق های سنگی، تابلوها و تزئینات دیگر از شگفتی های این گورستان است.
7. قلعه گاردی (قلعه پرتغالی)
این قلعه یکی از بناهای تاریخی شهر چابهار است که در 5 کیلومتری چابهار در روستای تیس بر روی ارتفاعات تپه ای قرار دارد و به قلعه تیس یا پرتغالی معروف است. این قلعه که از آثار باستانی کشور به شمار میرود، بازماندهای از دوران اشکانیان و ساسانیان است. امروزه دیوار اطراف قلعه و برج های نگهبانی آن را به وضوح می بینید.
8. قلعه انوشیروان
قدمت این قلعه که منسوب به انوشیروان خان از قبیله جیشکی است به 300 سال پیش باز می گردد. برای بازدید از این قلعه باید به روستای سنجان که در دو کیلومتری آن قرار دارد بروید.
9. مسجد جامع الزراق
این مسجد یکی از مساجد قدیمی دوران صفویه است. دیوار و ستون های این مسجد از گل و خشت و سقف آن از درخت خرما و عقیق ساخته شده است.
10. موزه محلی چابهار
موزه محلی چابهار در بنای قدیمی دوره قاجار ساخته شده است. این ساختمان دو طبقه با سه در ورودی با مجموعه ای از اتاق های به هم پیوسته، راهروها و سکوهای چوبی ساخته شده است.
11. مسجد جامع تس
یکی از مناطق تاریخی چابهار، مسجد جامی تیس است که به سبک مساجد و مساجد پاکستانی در هند ساخته شده است. این مسجد که عبادتگاه اهل سنت منطقه محسوب می شود با شیشه های رنگارنگ و معماری بسیار زیبای خود نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند.
12. آرامگاه سید غلام رسول
این زیارتگاه آرامگاه سید غلام رسول با بیش از 450 سال قدمت در شمال غربی چابهار قرار دارد. سبک معماری هندی با دیوارهای سفید دلیل شهرت این مقبره است. تزئینات موجود در آن و نقشه ها و نقشه های روی دیوارها نشان می دهد که این مقبره در زمان سلجوقیان ساخته شده است. داستان های زیادی در مورد این قبرستان وجود دارد از جمله اینکه صاحب این قبرستان در شب عروسی خود فوت کرده است. از این رو طرفداران او هر ساله سالگرد مرگ او را جشن می گیرند.
برای اقامت در چابهار می توانید به خانه معلم مراجعه کنید: آدرس خانه معلم در سیستان و بلوچستان (زاهدان، چابهار، ایرانشهر، زابل)
حرف آخر
در کنار تمام زیبایی های طبیعی، گونه های مختلف جانوری، آثار تاریخی باقی مانده از بشنیان، تماشای ساحل، کشتی های باری و ماهیگیری، می توان به ورزش های آبی مانند موج سواری، بازارهای چابهار و غذاهای لذیذ این شهر اشاره کرد. غذاهای سنتی این شهر معمولا از خرما و سایر محصولات صید شده از دریای عمان تهیه می شود. سوغات این شهر معمولاً ادویه های معطر، گلدوزی و سایر صنایع دستی، هنر مردان و زنان این شهر است.