غار کرفتو، زیستگاهی در طول تاریخ
مجله بست خدمات گردشگری – غار کرفتو مجموعه ای از تالارهای صخره ای است که در کوهستان های کردستان واقع شده است. این غار به طور طبیعی شکل گرفته است اما در طول سالیان متمادی توسط ساکنان منطقه دستخوش تغییراتی شده است. مجموعه غار کرافتو از نظر تجاری بسیار مهم بود زیرا در جاده ابریشم قرار داشت. امروزه نیز این غارها به دلیل وجود کتیبههای یونانی در آنها بسیار جالب به حساب میآیند، زیرا یکی از معدود نمونههای این گونه کتیبههایی هستند که در داخل ایران حفظ شدهاند.
تاریخچه غار کرفوتو و ارزش باستانی آن
غار کرفتو یک غار آهکی است و گمان می رود این غار به طور طبیعی در طی چندین میلیون سال شکل گرفته است. بررسی ها نشان می دهد که این منطقه در دوره کرتاسه زیر آب بوده و این کوه ها در دوره زمین شناسی بی آب بوده اند. در قسمت های خاصی از این غار هنوز آب وجود دارد و این مناطق را تنها با استفاده از قایق می توان کاوش کرد.
دسترسی به غار کرفاتو فقط از طریق یک ورودی در قسمت جنوبی کوه امکان پذیر است. گفته می شود این سمت کوه تقریباً به صورت عمودی امتداد دارد و ارتفاع دهانه غار از سطح زمین 9 متر است. در گذشته تنها از طریق طناب یا نردبان میتوان وارد غار شد، اما امروزه راه پلهای طولانی منتهی به ورودی ساخته شده است. امروزه نیز این غار به قلعه کاراتو معروف است زیرا اکثر مردم محلی در مواقع خطر از آن به عنوان پناهگاه استفاده می کنند.
مشخص نیست که تعمیرات غار از چه زمانی آغاز شده است، اما احتمالاً در دوره اشکانی، بین قرن سوم پیش از میلاد تا قرن سوم پس از میلاد، وجود دارد. این حدس ها بر اساس سفال های دوران ساسانیان است که در غار کشف شده است. سفال های مربوط به دوران ساسانیان و دوران اسلامی نیز نشان می دهد که استفاده از این غار در این دوره ها نیز ادامه داشته است. یک کتیبه یونانی که در غار کریفتو یافت شده نشان می دهد که چنین تغییراتی ممکن است در زمان های گذشته رخ داده باشد.
کتیبه یونانی در غار Croftoe
غار کریفتو جدا از کوزه ها و سفال های موجود در نقاط مختلف غار کریفتو و دوره های زمانی مختلف، به دلیل وجود کتیبه های یونانی نیز شناخته شده است. در این کتیبه آمده است: هراکلس در اینجا زندگی می کند. هیچ بدی نمی تواند وارد او شود. گفته می شود که این کتیبه برای اولین بار توسط سر رابرت کارپورتر در سال 1819 کشف شد. یک نسخه ویرایش شده از این کتیبه زمانی در دسترس قرار گرفت که سر هنری راولینسون برای اولین بار در سال 1838 از غار بازدید کرد.
نسخه ای از این نوشته ها در اختیار ویلیام مارتین لیک، توپوگرافی و باستان شناس مشهور قرار گرفت که تحقیقات زیادی در این زمینه انجام داد. ابتدا مارتین لیک متوجه شد که هراکلس یا هرکول; او حافظ منطقه یا خدایان بود. دوم اینکه دو سطر از این کتیبه احتمالاً آیات مقدس است و سوم اینکه قدمت حروف به قرن سوم یا چهارم قبل از میلاد می رسد. مورد دوم حدود یک قرن بعد روشن شد. در تابستان 1936، سر اورل استاین غار کرافتو را کشف کرد. از این کتیبه نیز نسخه ای تهیه کرد. این به مارکوس نیوتن، مدرس زبان یونانی در دانشگاه آکسفورد، این فرصت را داد تا کتیبه را بررسی کند. نتیجه این شد که قدمت این کتیبه به اوایل دوران هلنیستی، یعنی دوران اواخر قرن چهارم و اوایل قرن سوم قبل از میلاد برمی گردد!
قسمت های مختلف غار کرفتو
غار کرفتو از دو قسمت طبیعی و مصنوعی تشکیل شده است که به طور مختصر به بیان ویژگی های منحصر به فرد هر قسمت می پردازیم:
1- قسمت طبیعی غار کرفتو
این قسمت از غار در ابتدای ورودی قرار دارد و البته بسیار باریک و تاریک است که ورود به آن را سخت می کند. این قسمت در گذشته پوشیده از آب بوده و اکنون کاملاً خشک شده است.
2- قسمت صنعتی غار کرافتو
همانطور که گفته شد تغییراتی در غار توسط ساکنان آن رخ داده است که منبع آنها مشخص نیست. اما این قسمت کاملاً با برنامه و نیاز مردم آن زمان مطابقت دارد. این قسمت از 4 طبقه تشکیل شده است که در همه جا اتاق ها یا سالن های صنعتی ایجاد شده است. راهروهای این قسمت عریض تر و بلندتر از قسمت طبیعی است که نشانه هایی از مجسمه سازی انسان در آن دیده می شود.
غار کرافتو معماری منحصر به فردی دارد. اتاق های کنده کاری شده، پنجره ها، نورگیرها، آشپزخانه ها و حتی تزئینات در طبقه چهارم غار یافت می شود.
راه خود را پیدا کنید و از غار Croftoe دیدن کنید
غار کرفتو در کردستان در 5 کیلومتری روستای یوزباش کندی قرار دارد. برای رفتن به آن باید به دیواندره و سپس سقز رفت. از آنجا پس از طی ۳۷ کیلومتر به سه راهی به نام تکاب می رسید و از آنجا تابلوهایی شما را به سمت غار کرفتو هدایت می کنند. این منطقه دارای امکانات خوبی برای بازدیدکنندگان مانند سرویس بهداشتی، پارکینگ، راهنما و غیره است.
اگر به غارهای آبی علاقه دارید، مطالب غار کتری و غار یخی چما در قلعه کرمانشاه را بخوانید. آیا تا به حال از این منطقه گردشگری باستانی دیدن کرده اید؟ می توانید تجربیات یا نظرات و سوالات خود را در مورد غار کرافتو از طریق بخش “نظر” در انتهای این مقاله با ما در میان بگذارید.