غار کونه شمشم مریوان؛ جاذبه ارزشمند کردستان
مجله بست خدمات گردشگری – کردستان استان زیبای غربی ایران که در رشته کوه های زاگرس قرار دارد، با وجود شرایط کوهستانی و هوای سرد، مناظر شگفت انگیزی دارد که چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند. این استان غربی کشور مملو از نقاط دیدنی و غارهای کوهستانی است. یکی از این نقاط دیدنی کمتر شناخته شده غار «کونی ششم» است که در میان سنگ آهک رشته کوه زاگرس شکل گرفته است. کردستانی های عزیز آن را با نام کونا ششم می شناسند. این غار با مساحت 455 متر، یک مدل طبیعی منحصر به فرد است. اهمیت فراوان این غار به دلیل ساختار منحصر به فرد و ویژگی های زمین شناسی، زیستی و فرهنگی آن است. خفاش مهمترین موجود موجود در غار کونی چمچم است.
متأسفانه تاکنون تحقیقات زیادی در مورد تاریخچه این غار انجام نشده است، اما ظاهر غار کونی شمشم حکایت از قدمت بالای این غار دارد. کونی ششم اصلا جای زندگی نبود. اما زمین شناسان و حتی کارشناسان تاریخی برای بررسی و تحقیق بیشتر به این مکان سفر می کنند. یکی از شگفتی های این غار وجود انواع خفاش در آن است. گونههای زیبا و بسیار کمیاب از خفاشهای ساده مانند دم موش، خفاش نعل اسبی و خفاش قهوهای در غار کونی شمشم زندگی میکنند. طبق تحقیقات انجام شده این غار در طول تاریخ محل زندگی این نوع خفاش ها بوده است. بنابراین، این جهان چمچم مورد توجه جانورشناسان و حامیان حیوانات است.
راه رسیدن به غار کونی شمشم
غار کونی شمشم در شمال شرقی شهرستان مرزی مریوان در استان کردستان قرار دارد. کونی شمشم در مسیر جاده سقز به مریوان قرار دارد و تنها 40 کیلومتر با مریوان فاصله دارد. این غار در نزدیکی روستایی به نام طارق (طارق) تپه در منطقه ای به نام چهل چشم در رشته کوه زاگرس قرار دارد. منظره این غار به قدری جذاب است که گردشگران داخلی و خارجی، دوستداران طبیعت، کوهنوردان و صخره نوردان می توانند از آن دیدن کنند. مسیر رسیدن به قله کونی چمچم تا حدودی سخت است اما تجربه لذت بخشی پیاده روی و پیاده روی را برای شما به ارمغان می آورد.
این منطقه به دلیل داشتن آب و هوای عالی و مناظر طبیعی زیبا می تواند تجربه فوق العاده ای را برای گردشگران فراهم کند. با وجود زیبایی های منطقه، آب و هوای عالی و مناظر طبیعی خیره کننده، این منطقه مورد بی توجهی مسئولان قرار گرفته است. طبیعت اطراف کونی چمشم به قدری زیباست که با صرف هزینه اندک می تواند به مکانی مناسب برای جذب گردشگر تبدیل شود. اما در سال های اخیر به دلیل کاهش آب چشمه های موجود در این منطقه از تعداد گردشگران منطقه و غار کاسته شده است.
اگر به غارنوردی علاقه دارید، حتما راهنمای بازدید از غار دیواندره ما را بخوانید!
تهدیدهایی که غار کونه ششم را تهدید می کند
انباشته شدن زباله در غار، کتیبه های یادبود روی دیوار غار و همچنین حفاری کف غار برای یافتن اشیای باستانی از تحسین برانگیزترین اقدامات محبت آمیز به کن چمچم است. برخی افراد پس از دیدن کونی چمچم زباله های خود را در غار رها می کنند و یا با ایجاد آتش سوزی برای خفاش ها مشکلات جدی ایجاد می کنند.
به شما توصیه می کنیم با رعایت اصول فرهنگ فردی تمام تلاش خود را برای حفظ محیط داخل و خارج غار انجام دهید. با خفاش ها مهربان باشید و با پرتاب سنگ یا اشیاء دیگر زندگی آنها را مختل نکنید. از ایجاد سر و صدا در داخل غار و افروختن آتش حتی برای روشنایی داخل غار خودداری کنید. در بسیاری از موارد به دلیل آتش سوزی و همچنین کمبود اکسیژن در داخل غار، گردشگران با مشکلات تنفسی مواجه می شوند.
علاوه بر نکات ذکر شده در مورد آسیب های انسانی به غار کونی شمشم، متاسفانه بلایای طبیعی نیز حیات غار و موجودات درون آن را به خطر انداخته است. کمبود بارندگی در سال های اخیر بر اقلیم و پوشش گیاهی منطقه تأثیر گذاشته است. به همین دلیل رطوبت منطقه کاهش یافت. اکنون با کاهش رطوبت، توسعه تشکیل استالاگمیت و استالاکتیت در غار با سرعت کم ادامه خواهد داشت و حتی ممکن است متوقف شود. این غار سه ورودی دارد که یکی از آنها بر اثر سقوط مسدود شده است.
غار کونی شمشم نیاز به توجه بیشتری دارد
تمام اتفاقات ویرانگر ذکر شده نشان می دهد که غار کونی شمشم برای ادامه بقای خود نیاز به کمک جدی دارد تا تبدیل به خانه دائمی گونه ای خاص از خفاش ها شود. امیدواریم با انجام تحقیقات علمی بیشتر توسط کارشناسان، این غار مورد توجه مسئولان قرار گیرد و بودجه مناسبی برای حفاظت از غار و جلوگیری از تخریب منطقه در نظر گرفته شود. همه باید برای حفظ این زیبایی استثنایی و پوشش گیاهی و جانوری منطقه برای ادامه حیات طبیعی خود تلاش کنند.