سبک زندگی

معرفی قلعه دزک در استان چهارمحال و بختیاری

مجله بست خدمات گردشگری – قلعه دازک در روستای دیزک واقع شده است در ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرکرد، ۴۰ کیلومتری غرب بروجین و ۲۲ کیلومتری جنوب فرخ شهر قرار دارد. این بنا که در شرق روستای دزک قرار دارد در دو طبقه به شکلی عالی ساخته شده است. طبقه اول شامل یک هشتی ورودی در وسط است که از دو طرف به محوطه وسیع قلعه منتهی می شود در دو طرف دهلیز چهار راهرو وجود دارد که دو بالکن رو به شمال و دو بالکن رو به جنوب است. اتاق ها و انباری.

آشنایی با قلعه تاریخی دیزک در استان چهارمحال و بختیاری - قلعه امیر مفخم دیزکآشنایی با قلعه تاریخی دیزک در استان چهارمحال و بختیاری - قلعه امیر مفخم دیزک

قلعه دیزک

طبقه دوم که از گالری های شمالی طرفین دهلیز می رسد، ابتدا با پلکانی سنگی به محوطه ای به نام حوضخانه وارد شده و از آنجا وارد اتاق های دیگر می شود. اتاق های طبقه دوم نیز شامل دو راهروی مجزا در شمال و سه راهروی متصل در جنوب است که دو اتاق با سه در باز در راهروهای شمالی و دو اتاق مشابه با سه در باز در راهروی جنوبی و وسط قرار دارند. . اتاق های سه دری در جنوب تالار پنج دری بزرگی قرار دارد که به دیوانخانه یا سالن غذاخوری معروف است. یک اتاق آینه در کنار آن وجود دارد. در دو طرف اتاق آینه دو اتاق به نام گوشواره وجود دارد. همه اتاق ها با درهای ساخته شده از چوب گرانبهای گردو به هم متصل و به هم متصل شده اند.

سالن غذاخوری دارای تزیینات گچی زیبایی است که به اشکال مختلف نقاشی شده است، مانند فرشتگان به نشانه پاکی، سر شیر به نشانه قدرت و شجاعت، صحنه های زیبای شکار و گچ بری از گل و درختچه در حاشیه بزرگ و کوچک آن. سقفی چوبی و اسکلت دار و در و پنجره های ضخیم گردویی دارد..

در کنار این اتاق اتاقی به نام خانه آیینه قرار دارد که دکور فوق العاده ای دارد و از سبک اروپایی تقلید می کند و شباهت زیادی به اتاق آینه در کاخ های ایتالیایی دارد. این سالن بر اساس نمونه های جامع و متنوع گره چینی، مجسمه ها و نقاشی شیشه ای دو لایه عکس با هم ساخته شده است که نمای سه بعدی دارند و نمونه های آنها بسیار نادر است. آینه کاری این اتاق زیر نظر استاد ابوالقاسم خواجوی اصفهانی از برجسته ترین استادان قرن گذشته انجام شده است..

اتاق آینه در کاخ مشروطه قلعه Desacاتاق آینه در کاخ مشروطه قلعه Desac

این بنا دارای چهار برج بوده که دو برج جنوبی از آنها باقی مانده است. سنگ‌تراشی‌ها و کنده‌کاری‌های متعدد و متنوع آن چشم‌نواز است که با ارزش‌ترین آن‌ها را می‌توان در دیوار مخزن آب وسیع و بسیار خوب در محوطه داخلی، درزها و آبکاری‌ها، آب‌نماها، فواره‌ها و نیز مشاهده کرد. به عنوان سرستون ها، زیر ستون ها و پاها. سنگ کاری زیر نظر آقای حسن بهلاوان از مجسمه سازان مشهور آن دوره انجام شد. تاریخچه این بنا به دوران قاجار می رسد و آخرین پلاک تاریخ نصب شده پس از پایان ساخت در سال 1325 هجری شمسی است..

بنای قلعه توسط لطفعلی خان امیر مفخم و پسرش فتحعلی خان سردار معظم بختیاری ساخته شده و مدتها محل سکونت آنها و بختیاری ها بوده است. این بنا در گذشته به دلیل شخصیت صاحبان آن مانند لطف علی خان امیر مفخم، ناصرخان سردار جنگ و فتحعلی خان سردار معظم، محل اجتماع بسیاری از مردان مشهور علمی و سیاسی بوده است که از جمله آنها می باشد. بخش شخصیت.

آشنایی با قلعه تاریخی دزک - شیر سانجی - امیر مفخم بختیاریآشنایی با قلعه تاریخی دزک - شیر سانجی - امیر مفخم بختیاری

شخصیت هایی که در قلعه دزک زندگی می کردند

عالم علی اکبر خان (علامه دهخدا)

در سال هایی که شعله جنگ جهانی اول در کشورمان شعله ور بود، در سال 1334 هجری شمسی مدتی را در چهارمحال و بختیاری در انزوا گذراند تا از آمدن مخالفانی که قصد کشتن او را داشتند جلوگیری کند. او حدود شش ماه را در یکی از اتاق ها گذراند او در طبقه دوم قلعه دزک معروف به سه دری زندگی می کرد که در شمال غربی قلعه قرار داشت راهروی جلویی آن مشرف به حیاط داخلی قلعه بود و یک اتاق کوچک بین اتاق آینه و سه در وجود داشت. درها که گوشواره نامیده می شود، برای راحتی و اثاثیه آن، خود دهخدا می گوید که در محیط بختیاری (در قلعه دیزک) ایده تالیف لغت نامه، ضرب المثل ها و ضرب المثل ها به ذهنش خطور کرده و اولین مطالب لغت نامه را در آنجا جمع آوری کرده است. ..

فرخی یزدی

او همچنین در قلعه دزک به حضور امیر مفخم، سردار جنگ و سردار معظم آمد و در آنجا شعر سرود. فرخی همچنین شعری با عنوان فتح نامه سردار جنگ سروده که حاوی جنگ بین نیروهای ناصرخان، سردار جنگ و دزدان و دزدان منطقه ناآرام یزد و اصفهان است که در برقراری امنیت منطقه از اهمیت بالایی برخوردار است. . گفته می شود که اشعار فوق را در دزک آورده است..

D. محمد مصدق

وی در کودتای سیاه 1299 والی فارس بود و سید ضیاءالدین او را به تهران احضار کرد. اما از ترس جان، دستور را رد کرد و از شیراز عازم سمیرم شد و پس از آن عازم چهارمحال و بختیاری شد، از این رو قاریان او را در قلعه دزک شلمزار و سایر قلعه ها پذیرفتند تا این که اوضاع پیش آمد. در تهران عادی شد و به تهران برگشت و راهی تهران شد. وی همچنین در خاطرات و سخنان خود به این موضوع اشاره کرده است.

وحید تسگردی

شاعر، نویسنده و روزنامه نگار معروف اصفهانی نیز چندین بار از قلعه دزک دیدن کرد و شعری در مورد روستای دزک سرود و سردار معظم را مدح کرد. در دو جلد کتاب «رهاورد وحید» از بسیاری از مشاهیر و شاعران آن دوره که در دزک به دیدار شاهزاده مفخم و سردار جنگ رفته اند به تفصیل اشاره شده است..

سلطان شاعران بهار

او مدتی در قلعه دزک مهمان فتحعلی خان بود و با جمعی از اهل ادب در قلعه دزک عکسی گرفت که از آن باقی مانده است..

جناب ابوالقاسم نجفی

وقتی روس ها به یاران حمله کردند و در حال جنگ بودند، آقا ابوالقاسم نجفی برادر آقا نجفی معروف اصفهانی با دو شاگرد به دازک آمدند و از سردار بیشتر نیرو خواستند تا از حمله روس ها جلوگیری کنند. در مدت کوتاهی چندین هزار سوار بختیاری (حدود 6000 نفر) آماده شدند و به رهبری سردار معظم رهسپار اصفهان شدند..

حرف آخر

در سال های اخیر پس از مرگ صاحبان اصلی قلعه دزک، برخی از سیاستمداران از جمله: جمشید امزغر نخست وزیر و عبدالعظیم ولیان وزیر تعاون و امور روستایی از رژیم گذشته از این قلعه دیدن کرده اند. این بنا پس از بازدید هیئتی از سازمان میراث فرهنگی کشور از بنای مذکور با کمک فرهنگ دوستانی چون استاد دکتر مظفر بختیار دانشگاه تهران و آقای دکتر مظفر بختیار به شماره 3/1731 به ثبت آثار باستانی درجه یک رسید. علی رحمان شایان رسید..

منبع: سازمان میراث فرهنگی چهار محال و بختیاری

‫0/5 ‫(0 نظر)

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا