معرفی همه اماکن تاریخی، گردشگری و زیارتی شیراز
مجله بست | سرویس گردشگری – در این مطلب با شما هستیم با معرفی همه اماکن تاریخی، گردشگری و زیارتی شیراز.
حرم حضرت شاهچراغ (ع)
مرقد مطهر حضرت سید میر احمد ملقب به شاهچراغ (ع) برادر حضرت امام رضا (ع) فرزند هفتم امام موسی کاظم (ع) مهمترین زیارتگاه عاشقان خاندان عصمت و طهارت در شیراز میباشد. تزئینات، کاشیکاریها و آینهکاری که در این مکان صورت گرفته بر عظمت، شکوه و زیبایی شاهچراغ صد چندان افزوده است. ضلع جنوبی ساختمان حرم به موزه شاهچراغ اختصاص یافته است.
دروازه قرآن شیراز
اصل این بنا متعلق به دوران دیلمیان فارس میباشد که در بالای طاق آن بنا دو جلد قرآن دستنویس معروف به قرآن ۱۷ مَن نگهداری میشده است. این قرآن منسوب به ابراهیم سلطان فرزند شاهرخ تیموری میباشد. بنای فعلی دروازه قرآن پس از تخریب بنای قبلی بدست اعتماد التجار (حسین ایگار) ساخته شده است.
تخت جمشید (پرسپولیس)
تخت جمشید با وسعتی حدود ۱۲۵۰۰۰ متر مربع به فرمان داریوش بزرگ در سال ۵۱۸ قبل از میلاد در دامنه کوه رحمت بنیان نهاده شد. ساخت کاخهای تخت جمشید متجاوز از ۱۸۰ سال به طول انجامید. تا اینکه در سال ۳۳۰ قبل از میلاد توسط اسکندر طعمه حریق گردید و از آن پس متروک شد این مجموعه شامل ۷ کاخ، نقوش برجسته متعدد، پلکانها و سه آرامگاه سنگی میباشد.
آرامگاه سعدی
شیخ مصلحالدین سعدی شیرازی شاعر حکیم و فیلسوف بزرگ قرن هفتم ه.ق است که کتاب گلستان و بوستانش چون مجله بستای در آسمان ادب سرزمین پارس میدرخشد. در جوار آرامگاه سعدی، مقبره شاعر نامدار دیگری به نام شوریه شیرازی قرار دارد. حوض ماهی آرامگاه سعدی، مظهر قنات و چشمه سعدی، همواره مقدس و باورهای مردم به آن بسیار قوی است.
آرامگاه خواجوی کرمانی
آرامگاه خواجوی کرمانی کمال الدین ابولعطا متخلص به خواجو از غزلسرایان مشهور قرن ۸ هجری است. او در سال ۶۸۹ در کرمان متولد شد اما پس از بازدید از شهرهای مختلفی، شیراز را برای اقامت بر بقیه شهرها ترجیح داد. وی در سال ۷۵۳ ه.ق در شیراز وفات یافت و در مدخل شهر شیراز در دامنه کوه صبوی شیراز به خاک سپرده شد.
آرامگاه حافظ شیرازی
خواجه شمس الدین محمد شیرازی، غزلسرای بزرگ، متخلص به حافظ و ملقب به لسان الغیب در آغاز سده هشتم ه.ق متولد و در سال ۷۹۱ ه.ق در شیراز در گذشت. آرامگاه وی که در مکان مصفایی قرار دارد، زیارتگاه دوستداران شعر و ادب و صاحبدلان بیشماری است. در جوار آرامگاه حافظ، بزرگان معروفی به خاک سپرده شدهاند.
کاخ اردشیر بابکان
در ۲ کیلومتری شهر فیروزآباد کنونی کاخ زیبای اردشیر بابکان موسسس سلسله ساسانیان قرار دارد. این مجموعه بزرگ در مقابل برکهای زیبا و چشمهای روان ساخته شده است. از آثار دیگر در فیروزآباد میتوان به قلعه دختر، شهر گور، نقش برجستههای تاجگذاری و نقش پیروزی اشاره نمود.
بازار وکیل شیراز
این بازار از شاهکارهای معماری دوره زندیه است که هنوز پر جنب و جوش به حیات خود ادامه میدهد. این بازار در محله درب شاهزاده جنب مسجد وکیل واقع شده است. از ویژگیهای این بازار میتوان به زیبائی و معماری خیره کننده و طاقهای ضربی با حفرههای تعبیه شده در آن اشاره نمود که به منظور تهویه هوا ساخته شده است.
آبشار مارگون
آبشار مارگون دارای چشم اندازی زیبا و شگفت انگیز است که در شمال شرق سپیدان و از سرازیر شدن آب رودخانه کهمر و حوزه آن از فراز صخرههای بلند به وجود آمده است. آب آن از چهل حفره از ارتفاع ۱۰۰ متری به زمین میریزد.
شهر نیشابور
در ۲۳ کیلومتری شمال غرب کازرون، در حاشیه رودخانه شاپور و در میان حلقهای از درختان لیمو، نارنج، سیب و پرتقال شهر باستانی بیشابور (نیشابور) فرارا دارد. جایگاه نذورات نام مکانی است با دو ستون بلند که بر روی یکی از آن دو ستون سند تاریخی ساختمان شهر بیشابور به خط پهلوی اشکانی و ساسانی نوشته شده است.
نارنجستان قوام
نارنجستان قوام یکی از بناهای زیبای دوره قاجاریه در شیراز میباشد. ساختمان نارنجستان قوام از نظر آیینهکاری، نقاشی، کاشیکاری، گچبری و منبت سازی از شاهکارهای هنرمندان قاجاریه به شمار میآید. در زیر زمین این بنا موزه نارنجستان قرار دارد که آثار مختلفی در آن به نمایش گذاشته شده است.
خانه زینت الملک
در محله قدیمی بالا کف در شیراز که امروزه خیابان لطفعلی خان زند از آن میگذرد در ضلع غربی نارنجستان قوام عمارتی زیبا قرار دارد که متعلق به خاندان قوامالملک بوده و به خانه زینتالملک معروف است. ساختمان این بنا در حدود سال ۱۲۹۰ ه.ق به وسیله علی محمد خان قوامالملک آغاز گردید و در سال ۱۳۰۲ به وسیله محمدرضا خان قوامالملک به پایان رسیده است. از مهمترین و زیباترین قسمتهای این بنا تالار آیینه میباشد.
بهشت گمشده
بهشت گمشده در ۱۲۰ کیلومتری شمال غربی شیراز، در منطقهای به وسعت ۲۰ هزار هکتار قرار دارد. این تفرجگاه با دارا بودن چشمههای پر آب و پوشش گیاهی متنوع همچون پسته، بادام و گیاهان مرتعی هرساله در فصول معتدل پذیرای جمع کثیری از مردم میباشد.
پاسارگاد
منطقه باستانی پاسارگاد در ۷۰ کیلومتری شمال تخت جمشید واقع شده است. پاسارگاد تجلی هنر و آئینهای از تاریخ کهن ایران زمین به شمار میآید. بنای آرامگاه کوروش در عین سادگی نمایانگر قدرت و اقتدار بنیانگذار سلسله هخامنشیان بوده است. آثار به جا مانده در این مکان شامل کاخ ورودی، کاخ پذیرایی، تالار مرکزی و کاخ اختصاصی است.
نقش رستم
در آخرین نقطه کوهستان حاجی آباد در فاصله ۳ کیلومتری غرب تخت جمشید مجموعهای از نقش برجستههای تاریخی مربوط به دوران عیلامی، هخامنشی، ساسانی و همچنین مقابر شاهنشاهان هخامنشی قرار دارد که به نقش رستم معروف است.
نقش رجب
محوطه تاریخی نقش رجب در مسیر تخت جمشید به سوی آباده و اصفهان در حدود ۲ کیلومتری تخت جمشید در دامنه کوه رحمت نقوشی از اردشیر بابکان و شاهپور اول حجاری شده که به دلیل شهرت محل، به نقش رجب معروف میباشد.
مسجد وکیل
مسجد وکیل از آثار مشهور دوره کریمخان زند است که جزء هنرمندانهترین بناهای تاریخی شیراز محسوب میشود این مسجد در حد فاصل موزه پارس و بازار وکیل واقع شده است. منبر ۱۴ پله آن که از سنگ مرمر یکپارچه ساخته شده از دیدنیهای کمنظیر بناست و عرض وسیع صحن مسجد در شبستان جنوبی آن ۴۸ ستون سنگی یکپارچه با حجاریهای مارپیچ شیار دار وجود دارد که در نوع خود بینظیر است.
مسجد نصیر الملک
مسجد نصیر الملک از مساجد تاریخی شیراز است که در محله گود عربان خیابان لطفعلی خان زند واقع شده است و جزو بناهای دوران قاجار و اندکی تاثیر پذیرفته از معماری عثمانی است که در فاصله سالهای ۱۲۹۳ تا ۱۳۰۵ ه.ق به دستور حسینعلی نصیر الملک که از اعیان و اشراف شیراز بود، ساخته شده است. این مسجد بین سالهای ۱۲۹۳ تا ۱۳۰۵ ه.ق توسط محمد حسن معمار و محمدرضا کاشی پز معماران آن زمان ساخته شده است و اثرگذارترین پایگاه در فرهنگ و مکتب اسلامی است و با ورود اسلام به ایران و همچنین فارس، نقش مسجدها پر رنگ شده و کاربری مذهبی داشته است.
باغ ارم
باغ ارم از زیباترین باغهای شیراز میباشد که سروناز آن شهرت جهانی دارد. عمارت زیبای این باغ از لحظ معماری، نقاشی، حجاری، کاشیکاری و گچبری از شاهکارهای صنعت و هنر دوران قاجاریه به شما میآید. گلهای زینتی و گونههای متنوع گیاهی موجود در این باغ آن را به مرکزی بسیار جذاب و دیدنی برای گردشگران بدل کرده است.
هفت تنان (موزه سنگ)
تکیه هفت تنان در دامنه کوه چهل مقام یا تخت ضرابی در شمال حافظیه واقع شده و محل دفن هفت عارف ناشناس است. بنای این تکیه در دوره کریمخان زند ساخته شده است که شامل تالاری بزرگ با دو ستون یکپارچه سنگی میباشد. در طاقچههای این تالار پنج مجلس با رنگ و روغن به روی گچ نقاشی شده است و قبرهای هفت عارف مذکور در وسط باغ قرار دارد که هرکدام سنگی به طول ۳ متر و به عرض ۷۵ سانتی متر دارند.
ارگ کریم خان زند
قامت برافراشته بنای برج و ارگ کریمخانی محل سکونت و مقر حکومتی کریمخان زند نمونهای از سادگی، ظرافت، استحکام و نشانهای از هنر و معماری دوران زندیه است که بر سر در خارجی آن صحنه نبرد دیو سپید با رستم با کاشیکاریهای زیبایی مجسم شده است. فضای داخلی اطاقهای ارگ با نقوش اسلیمی، ترنج، گل و مرغ با رنگهای زنده و شاد و آب طلا نقاشی گردیده است.
باغ عفیف آباد
باغ عفیف آباد یا باغ گلشن از باغهای شهر شیراز میباشد و ساختمان این باغ توسط میرزا علی محمد خان قوامالملک احداث گردیده است. عمارت این باغ با گچبریها و مقرنس کاریهای زیبائی تزئیین شده است. از جمله بناهای دیگر این مکان میتوان به قهوهخانه سنتی و حمام خزینهدار آن اشاره نمود. امروزه از زیر زمین این بنا به عنوان موزه سلاحهای نظامی استفاده میشود.
باغ نظر (موزه پاریس)
در محلی که اکنون موزه زندیه است در سابق باغ وسیعی به نام باغ نظر قرار داشته است که عمارت کلاه فرنگی، ارگ کریمخانی و دیوانخانه را شامل میشده است. کریمخان از این بنا جهت پذیرش سفرای خارجی یا انجام مراسم رسمی و مهم استفاده میکرده است. در شاه نشین شرقی عمارت کلاه فرنگی، قبر کریمخان زند قرار دارد.
باغ جهان نما
باغ زیبای جهان نما از آثار دوران کریمخان زند است که در خیابان حافظ واقع شده است. ساختمان کلاه فرنگی این باغ به شکل هشت ضلعی و همانند ساختمان کلاه فرنگی باغ نظر ساخته شده است و طرح و اسلوب این باغ نظیر باغ نظر بوده و سروهای کهنی آن را آراسته است. باغ جهان نما از آب رکن آباد مشروب میشده است.
باغ دلگشا
این باغ زیبا در شمال شرقی شیراز و در نزدیکی آرامگاه سعدی واقع شده است. آبی که از چشمه قنات آرامگاه سعدی جاری است این باغ را مشروب میسازد. تمام این باغ با درختان نارنج پوشیده شده که باغ دلگشا را در دوره صفویه از باغهای معروف شیراز قرار داده بود. عمارت ارزندهای از زمان قاجار در میان این باغ دیده میشود.