موزه عبرت تهران، قسمتی از تاریخ تلخ ایران
مجله بست خدمات گردشگری – موزه ابرات، تهران; سفری متفاوت، تلخ و شیرین اما روشنگر به قلب تاریخ ایران در یکی از شلوغ ترین مناطق تهران. موزه آبرات با معماری بسیار عجیب خود در سال 1311 توسط آلمانی ها در تهران تاسیس شد و اولین زندان مجهز ایران بود. موزه ابرات در دست ساواک و شهربانی بود تا گذر زمان را هر چه بیشتر برای زندانیان تلخ کند. بازدید از این موزه که به گردشگری تاریک معروف است، تلخ است، اما خالی از لطف نیست.
معرفی موزه آبرات تهران شکنجهگاه ساواک
موزه ابرات تهران در تاریخی ترین منطقه تهران و در کنار سایر جاذبه های گردشگری یعنی میدان امام خمینی قرار دارد. موزه ابرات یک زندان موزه است که در گذشته محل بازداشت و شکنجه زندانیان سیاسی ایرانی بوده است. موزه ابرات را در ایران یک مقصد گردشگری تاریک می نامند، زیرا برعکس قرار نیست در آنجا اوقات خوشی داشته باشید. در چنین مکان هایی با حقایق تلخی روبرو می شوید که قطعا شما را ناراحت می کند.
ماجرا از آنجا شروع شد که ساخت این زندان در سال 1311 به دستور رضا شاه آغاز شد و پنج سال بعد از آن به عنوان زندان زنان استفاده شد. اما داستان به اینجا ختم نمی شود. در زمان پهلوی دوم و در آغاز مخالفت عده ای با رژیم پهلوی، این زندان هدف دیگری داشت. شهربانی و ساواک به عنوان دو ارگانی که مأموریت سرکوب این مخالفان را داشتند، این زندان را به دست گرفتند و درد و رنج و فریادی را آغاز کردند که هرگز شنیده نشده بود…
اولین چیزی که ساختمان موزه ابرات را متمایز می کند، پیچیدگی پلان آن است، به گونه ای که هیچ زندانی در حین فعالیت آن نتوانست از این زندان بگریزد. شاید بگویید مراقبت ها سخت بود، اما نه… در حین بازسازی این زندان، یکی از کارگران این ساختمان برای چند ساعت گم شد.
این ساختمان نیز به گونه ای ساخته شد که فریاد شکنجه شدگان را در قلب پایتخت خاموش کرد. هیچکس از جنایات ساواک در این زندان مدرن خبر ندارد! نداشتید همانطور که در تصویر می بینید معماری موزه ابرات در تهران به گونه ای است که همه راه ها به یک فضای خالی ترسناک منتهی می شود و این فضا به خودی خود شکنجه دیگری برای زندانیان بود. زمستان سرد و تابستان گرم.
زندان ساواک با تایید سازمان میراث فرهنگی بازسازی و مورد بررسی قرار گرفت و سرانجام در سال 1381 توسط محمد خاتمی به عنوان موزه ابرات ایران بازگشایی شد.
قسمت های مختلف موزه آبرات تهران
اکنون به سراغ جزئیات این بنا می رویم که شما را با درد و رنج زندانیان بیشتر آشنا می کند.
1. اتاق نگهبانی
این اولین اتاقی است که زندانی وارد آن می شود. افسر نگهبان اطلاعاتی از او ثبت کرد و در ازای لباسش یک جفت دمپایی و لباس زندان دریافت کرد. از آن لحظه زندانی مجبور شد با چشمان بسته همه جا به جز توالت، حمام، سلول و اتاق شکنجه راه برود.
2. کمد لباس
زمانی که یک زندانی وارد زندان شد و لباس هایش را به تن کرد، شماره ای به او اختصاص دادند که همان شماره کمدش بود. لباس اولیه زندانی در کمدهایی که در زیر می بینید قرار گرفت و زندانی رفت.
3. آتلیه عکاسی
در غرفه عکس با تعدادی از زندانیان برای تشکیل پرونده عکس گرفته شد.
4. سلول ها
در این زندان همه چیز برای افزایش درد و شکنجه فراهم بود. اتاق های روی هم قرار گرفته اند که در ورودی آن بام های بلند وجود داشت و برای ورود به آن ها لازم بود پاها را بلند کنید. اما زندانیان با چشمان بسته با آنها روبرو شدند و اولین طعم درد را هنگام افتادن احساس کردند.
زندان ساواک دارای 86 سلول انفرادی و 18 سلول گروهی بود که بنا به گزارش ها گاهی اوقات آنقدر پر بود که زندانیان مجبور بودند همیشه در آنجا بایستند.
5. رختکن
خوب، ممکن است فکر کنید عجیب است که آنها باید در یک مکان شکنجه شوند و در جایی دیگر از آنها مراقبت شود. بله حق با شماست. خود اتاق رختکن چیزی کمتر از یک اتاق شکنجه نداشت. درمان های بدون بیهوشی، تعویض بانداژ به دردناک ترین و غیره.
6. اتاق های شکنجه
شکنجه گاه های ساواکی بسیار حرفه ای بود. اتاق مخصوصی برای انواع شکنجه وجود داشت. تاکنون حدود 74 نوع شکنجه توسط ساواک به اثبات رسیده است که برخی از آنها اختراع خود او بوده است. از مهم ترین این اتاق ها می توان به اتاق فوتبال، اتاق آپولو، اتاق فرعی 8، قفس داغ، تخت چرمی و اتاق لب سوزان اشاره کرد. در این زندان می توان درد و رنج سال ها زندانیان را با تمام جزئیاتش دید و گاهی از زبان خودشان از حال و هوای آن روزها شنید.
7. سلاح و اتاق پهلوی
در این اتاق عکس هایی از شیوخ پهلوی ارائه می شود و در عین حال ابزار و سلاح های جاسوسی ساواک نیز به نمایش درآمده است.
8. اتاق جلسه
گفته می شود که این زندانیان معمولاً اجازه ملاقات نداشتند، اما از آنجایی که قرار بود این زندان یک زندان مدرن ایرانی باشد، محل ملاقاتی داشت که توسط نگهبان نظارت می شد.
9. اتاق یادبود زندانیان
یکی از بخشهای موزه آبرات یادبود رزمندگان آن زمان است. پلاکهای ثبت نام زندانیان، لباسها و صنایع دستی که گاهی در زندان درست میکردند در اینجا به نمایش گذاشته میشود.
10. اتاق مدیر زندان
اتاق رئیس کمیته مشترک ضدخرابکاری ساواک از واقعیت آن دوران الگوبرداری شده و امکانات زیادی در آن به چشم می خورد.
امکانات موزه آبرات تهران
موزه ابرات تهران علاوه بر امکاناتی مانند نمازخانه و سرویس بهداشتی به شما این امکان را می دهد که با افرادی که در این زندان بودند صحبت کنید و همه چیز را از زبان خودشان بشنوید. متولیان موزه آبرات زندانیان و افراد شکنجه شده آن هستند. همچنین یک غرفه برای فروش و نمایش محصولات فرهنگی مرتبط وجود دارد که در صورت تمایل می توانید از آن بازدید کنید.
نکاتی برای بازدید از موزه آبرات
- توجه داشته باشید که بازدید از این موزه برای افراد حساس ذهنی و کودکان توصیه نمی شود.
- همچنین به دلیل وجود پله، متاسفانه افراد مسن، ضعیف و ناتوان از موزه ابرات بازدید نخواهند کرد.
- قیمت بلیط برای اتباع ایرانی 3000 تومان و برای اتباع خارجی 10000 تومان است.
- این موزه در نیمه اول سال از ساعت 9 تا 17 و در نیمه دوم از ساعت 9 صبح تا 16 پذیرای بازدیدکنندگان خود است.
اگر علاقه مند به بازدید از مراکز گردشگری تهران هستید، مطالب مکان های گردشگری تهران از موزه های تاریخی تا معماری مدرن، مرکز خرید پالادیوم تهران را مطالعه کنید. خرید لوکس در زعفرانیه و باغ آتش و آب تهران; ما مکانی جذاب با طراحی مفهومی را توصیه می کنیم
آیا تا به حال از موزه آبرات تهران دیدن کرده اید؟ نظرات خود را از طریق بخش “ارسال نظر” با ما و سایر کاربران مجله بست در میان بگذارید.