بازار تجریش، قلب اقتصادی شمال تهران
مجله بست خدمات گردشگری – خرید همیشه بخشی از یک تور شهری است. وقتی اکثر مردم به یک شهر جدید سفر می کنند، معمولاً از بازارهای آن به خصوص بازارهای سنتی دیدن می کنند. یکی از این بازارهای سنتی و معروف ایران در شهر تهران و در منطقه شمیرانات قرار دارد. بازار تجریش تهران یکی از قدیمی ترین بازارهای تهران و قدیمی ترین بازار شمیران به شمار می رود. بازار تجریش نمونه کوچکی از بازار بزرگ تهران است، اما برخلاف بازار تهران، مغازه های این بازار خرده فروشی می کنند.
ویژگی های مهم بازار تجریش
این بازار از ضلع جنوبی با امامزاده صالح مجاور است و از ضلع شمالی به میدان تجریش متصل است. بازار تجریش مانند هر بازار سنتی دیگری دارای یک مسجد و چندین مسجد بزرگ است. کل مجموعه، بازار و مساجد از آثار تاریخی و جاذبه های گردشگری باستانی تهران محسوب می شوند. اگرچه امروزه بخشهای بزرگی از بازار و مغازههای اطراف آن تغییر کرده است، اما ظاهر باستانی آن همچنان حفظ شده است.
این بازار در سالهای اولیه در مجاورت باغات شمران قرار داشت، بنابراین باغداران محصولات باغی خود را در غرفههای کوچک میفروشند. سفر زائران به امامزاده و مهاجرت مردم به این منطقه به مرور زمان باعث شد که غرفه های کوچک به مغازه تبدیل شوند. اگرچه این بازار در طول عمر خود شاهد تغییرات و آسیب های زیادی بوده است، اما به برکت توجه مسئولان و مرمت ها، امروزه این بازار یکی از جاذبه های گردشگری تهران محسوب می شود.
نزدیکی بازار به امامزاده صالح باعث می شود زائران امامزاده بعد از حج برای خرید سوغات به بازار تجریش بروند، به طوری که می توان گفت این بازار همیشه پر رفت و آمد است. یکی از دلایل اصلی رونق این بازار وجود انواع محصولات در مغازه های مختلف است. وجود صنایع دستی، محصولات خوراکی، انواع ترشیجات، سوغات، اقلام تزیینی، ادویه جات و سبزیجات معطر، بازار تجریش را به یکی از پرترددترین مناطق تهران تبدیل کرده است. در این بازار علاوه بر محصولات سنتی، محصولات مدرن نیز به چشم می خورد. نحوه چیدمان این محصولات در ورودی مغازه ها بازار را رنگارنگ و جذاب جلوه می دهد.
این بازار بر خلاف سایر بازارهای کشور پس از تاریک شدن هوا آرام نمی شود، اما در ساعات پس از غروب آفتاب، حجم خریداران بیشتر می شود. به همین دلیل است که بسیاری از شهروندان یا مسافران تهرانی در ساعات اولیه شب از این مکان دیدن می کنند. اگرچه این بازار مانند سایر بازارهای سنتی سقف دارد و دمای آن معمولاً در طول سال ثابت است، اما سفر شبانه به این بازار جاذبه های بیشتری را به همراه دارد. علاوه بر معماری سنتی بازار، باید به کاشی درب مغازه نیز اشاره کرد که نام مغازه ها در آن نوشته شده است.
از بازار تجریش حمایت کنید
بازار تجریش در زمینی مدور به مساحت 600 متر مربع واقع شده است. قدمت این مکان به دوران قاجار می رسد و 220 سال قدمت دارد. در ایام عزاداری و محرم مکانی برای برگزاری مراسم ترحیم و اجتماع عزاداران در نظر گرفته شده و در دو طبقه طراحی شده است. در روزهای عادی در هر دو طبقه اجناس مختلفی به فروش می رسد. محوطه دایره ای شکل در واقع قسمت نرم بازار است که در روزهای عادی انواع میوه ها و سبزیجات با رنگ های متنوع در اطراف آن توزیع می شود. خوشبختانه این اعتبار در سال 1392 به ثبت ملی رسید.
مساجد سوق تجریش
این بازار مانند سایر بازارهای سنتی ایران ارتباط مستقیمی با مسجد دارد. مسجد صاحب الزمان (مسجد خان)، مسجد سید شهدا و مسجد اعظم از مساجد قدیمی شمیرانات هستند. همه این مساجد از جاذبه های تهران هستند.
سفره خانه های بازار تجریش
بازار تجریش مانند هر مکان شلوغ دیگری مکان های راحتی را برای گردشگران خود فراهم می کند. از جمله این مکان ها می توان به انواع سفره خانه ها و رستوران های سنتی واقع در بازار و اطراف آن اشاره کرد. انواع غذاهای ایرانی از جمله آش، حلیم، نان سنتی و غذاهای فصلی در اینجا سرو می شود.
چگونه به بازار تجریش برویم
برای رفتن به بازار تجریش باید مقصد خود را تهران تجریش مشخص کنید.
- ماشین شخصی: شما می توانید با ماشین شخصی خود به بازار تجریش بروید و در این صورت باید ابتدا به میدان بیت المقدس در تجریش بروید زیرا این میدان فاصله بسیار کمی با بازار تجریش دارد.
- اتوبوس و تاکسی: تمام اتوبوس ها (BRT) یا تاکسی هایی که به تجریش ختم می شوند می توانند شما را به بازار تجریش برسانند.
- مترو: بازار تجریش در چند قدمی ایستگاه مترو تجریش قرار دارد.
توجه داشته باشید که برای ورود و خروج از این بازار می توانید از جاده اصلی آن یعنی امامزاده صالح یا گردنه القائم عبور کنید.