جاذبه های گردشگری ساری؛ قلب مازندران
مجله بست خدمات گردشگری – جاذبه های گردشگری ساری از نظر جاذبه های تاریخی و طبیعی بسیار غنی است اما جاذبه های طبیعی ساری بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. بهترین زمان برای سفر به ساری بهار و تابستان است اما ساری نشینان در تمام طول سال میزبان گردشگران داخلی و خارجی هستند. در این مطلب نگاهی انداختیم به مهم ترین جاذبه های گردشگری ساری.
پارک جنگلی میرزا خوخاک خان
پارک جنگلی میرزا کوچ خان که در استان مازندران و در مجاورت شهر آمل قرار دارد با مساحتی در حدود 440 هکتار یکی از جاذبه های گردشگری این استان به شمار می رود که در اکثر روزهای سال پذیرای گردشگران زیادی است. این پارک در کیلومتر 18 جاده آمل – تهران قرار دارد و هم اکنون مورد استفاده مسافران و شهروندان آمل است.
پارک جنگلی میرزا کوچ خان یکی از قدیمی ترین پارک های جنگلی استان مازندران است که به دلیل داشتن جاذبه های طبیعی از جمله شالیزارها، رودخانه ها، جنگل ها و کوهستان مورد استفاده گردشگران و مسافران بی شماری قرار می گیرد. پارک جنگلی میرزا کوچک خان نمونه گردشگری با جنگل های انبوه و جاده ای زیبا است بزرگترین پارک جنگلی خاورمیانه و دومین پارک جنگلی بزرگ استان مازندران در نظر گرفته شده است
این پارک دارای آلاچیق، آب آشامیدنی، سرویس بهداشتی، اجاق گاز، میز و صندلی، رستوران، کافه، سکوی چادر، وسایل بازی کودکان، ایستگاه سوارکاری و سه ورودی است. از ویژگی های پارک می توان به جنگل انبوه، جاده جنگلی پارک، آبشار ماهان، هزار پله، چشمه آب سرد، درختان کهنسال، مراتع جنگلی، درختان میوه و … اشاره کرد. رودخانه هراز که از ضلع شرقی این پارک می گذرد، جلوه خاصی به آن بخشیده است. لازم به ذکر است این پارک در ایام تعطیل مورد بازدید اهالی شهرهای همجوار مانند عامل و بابل قرار می گیرد.
سوره بادب
باداب سورت چشمهای پلکانی سنگ تراورتن است که در ایران و جهان بینظیر است در روستای اریست بخش چهاردنگ شهرستان ساری واقع شده است. این چشمه در سال 1386 توسط سازمان میراث فرهنگی پس از کوه دماوند به عنوان دومین میراث طبیعی ایران در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. ثبت جهانی این بادها نیز هنوز در راه است پاموکاله، ترکیه، مانند دومین چشمه آب شور جهان او بود
این چشمه ها که در ارتفاع 1841 متری از سطح دریا قرار دارند، در ایران بی نظیر هستند. اطراف چشمه پوشیده از درختچه های زرشک وحشی و ارتفاعات بالا پوشیده از جنگل های سوزنی برگ است. این کویر شامل چشمه های متعددی است که آب آنها از نظر رنگ، بو، طعم و حجم آب کاملاً متفاوت است. آبفشان حاوی آب بسیار شور و استخری به قطر حدود 15 متر و عمق زیاد است. و اما چشمه دوم که در بالادست و شمال غربی این چشمه قرار دارد، طعم ترش دارد و آب آن قرمز و نارنجی است و در اطراف چشمه رسوبات آهنی کوچکی وجود دارد.
آبهای رسوبی و معدنی این چشمهها در طول سالها به پایینترین دامنه کوه، صدها طبقه و دهها حوض پلکانی فوقالعاده زیبا سرازیر میشوند. رنگ های نارنجی، زرد و قرمز آنها در اندازه های مختلف ایجاد می شوند. این محوطه ها و برکه ها در واقع جاذبه اصلی و ویژگی منحصر به فرد چشمه های باداب سورت هستند. زیبایی این طبقات، موقعیت متمایز چشمه در دامنه کوه و مناظر اطراف به خصوص در عصر چشمگیر است.
دریاچه میانشی (دربار)
دریاچه کوتاه در استان مازندران و بخش چهاردانگه شهرستان ساری واقع شده است. این دریاچه در سال 1320 بر اثر زمین لرزه و رانش زمین ایجاد شد که به دنبال آن مسیر آب چشمه واقع در کنار دریاچه بسته شد. این دریاچه حدود 2.5 هکتار وسعت دارد. این دریاچه به دلیل مجاورت با روستای چورت، دریاچه چورت نامیده می شود. با فروکش کردن آب، ظاهر درختان باقی مانده که در مبدأ دریاچه بوده اند، منظره زیبایی را ایجاد می کند.
این دریاچه یکی از زیباترین جاذبه های تفریحی استان مازندران جاده جنگلی و خدماتی مانند سرویس بهداشتی نیز در کنار دریاچه احداث شده است. این دریاچه در شکاف دره ای با شیب تند قرار دارد و اطراف دریاچه را جنگل های بکر و درختان کهنسال احاطه کرده است. شکل هندسی دریاچه بیضی است و عمق آن با توجه به میزان بارندگی فصلی متفاوت است. ماهی های کشف شده در دریاچه توسط ساکنان محلی به داخل دریاچه پرتاب شدند. این دریاچه در نزدیکی منطقه چشمه های طبیعی باداب سورت قرار دارد.
برج راسکت
برج راسکت یکی از بناهای تاریخی شهرستان ساری در استان مازندران است و به احتمال زیاد گورستان است. اعضای خانواده باوندیان او را «شهریار بن قارون» می نامند. این برج در شهرستان ساری بخش دودانگه روستای ریسکات واقع شده است. این برج یکی از برج های آجری مدور است که قدمت آن به قرن پنجم هجری می رسد و در روستایی به همین نام قرار دارد.
این بنا دارای دو کتیبه به خط کوفی و پهلوی است. برج راسکت در شیب تند به داخل کوهی صخره ای ساخته شده است و مدت هاست که این سوال مطرح شده است که چگونه این ساختمان آجری در چنین شیب تند پابرجا مانده است؟ با این سوال چاهی در اطراف برج حفر شد و قسمتی از سکوی آجری نمایان شد که شیب را برای مهندسان برج از بین برد. معماران این برج با بریدن سنگ هایی از کوه، حفره ای سنگی ایجاد کردند تا بتوانند سکوی آجری درون آن بسازند.
برج راسکت 18 متر ارتفاع دارد و محیط آن در پایین حدود 15 متر است. حد فاصل قسمت فوقانی بدنه و ابتدای گنبد برج با مقرنس کاری و دو نقش آجری تزئین شده است. خط پهلوی ساسانی و خط کوفی روی آن دیده می شود.
رودخانه شیرین
رودخانه شیرین رود در بخش دودانگ در 80 کیلومتری جنوب ساری واقع شده است. انواع درختان موجود در این منطقه راش، توت و بشارتی است و انواع درختان از جمله راش، توت و توسکا نیز وجود دارد. در روزهای تابستان نیز سفرهای روزانه زیادی برای رفتینگ و کمپینگ در کنار رودخانه جاده شیرین وجود دارد. بنابراین یکی از بهترین مکان ها برای گذراندن آخر هفته، جاده شیرین است.
مجموعه تاریخی فرح آباد
مجموعه تاریخی فرح آباد که بعدها به خزرآباد تغییر نام داد، در نزدیکی شهر ساری مرکز استان مازندران قرار دارد. این اثر یکی از بناهای تاریخی استان مازندران و شهر ساری محسوب می شود و به دلیل مجاورت با دریا، گردشگران می توانند از ساحل این منطقه نیز دیدن کنند.
این منطقه تاریخی در 28 کیلومتری شمال ساری و 3 کیلومتری دریای خزر قرار دارد. بیشتر این جاده اتوبان است و دسترسی به فرح آباد و دریا بسیار آسان است. این مجموعه در زمان شاه عباس اول در سال 1020 هجری قمری و با استفاده از روش های برنامه ریزی شهر اصفهان در عصر صفوی ساخته شد. منابع تاریخی نیز از قصر زیبایی به نام جهان یاد می کنند که در شمال این مجموعه روییده است و تنها آثاری از مسجد و پل و دیوارهای باغ شاهی باقی مانده است.
این مکان در زمان شاه عباس اول به قدری بندر پر رونق و رونق بود که به آن نام نهادند. دارالسرور و حتی دارالسلطنه به او اختصاص داده شده است. شاهان صفوی به ویژه شاه عباس علاقه خاصی به این مکان داشتند و تابستانی مدتی در این شهر اقامت داشتند. این شهر در اواخر سلطنت شاه عباس دوم توسط روسها و روسها پس از کشتن همه و آتش زدن کاخ جهان نما به آتش کشیده شد.کاخ بزرگ معروف شاه عباس) از راه دریا فرار کرد.
بناهای مجموعه فرح آباد شامل کاخ، پل، مسجد، آب انبار، حمام، خان، مدرسه، بازار و خیابان های متعددی بود که در اطراف رودخانه تاجین ساخته شده بود. متأسفانه این مجموعه زیبا در سده های اخیر بر اثر عوامل طبیعی، جنگل ها و توسعه کشاورزی از بین رفته است، اما آنچه از بقایای آن به چشم می خورد حکایت از شکوه و زیبایی آن در دوران صفوی دارد.
منطقه حفاظت شده دودانجی و شاردانگ
دودانگه و پناهگاه حیات وحش شاهاردنگ منطقه ای کوهستانی به وسعت 16904 هکتار در حدود 95 کیلومتری جنوب شرقی شهر ساری واقع شده است. پناهگاه حیات وحش دودانگه با پارک ملی کیاسر، منطقه حفاظت شده پرور و منطقه حفاظت شده بولا همسایه است. این منطقه از نظر ویژگی های زیست محیطی مانند آب و هوا، توپوگرافی خاک و زمین شناسی متنوع است. حداقل ارتفاع منطقه 800 متر و حداکثر 2860 متر است. آب و هوای منطقه با توجه به اقلیم عنبر، در ارتفاع 800 تا 2000، مرطوب و سرد و در ارتفاع بیش از 2000 متر است. تقریبا خشک و سرد او هست
در کل این منطقه پنج نوع گیاه (جنگل، بیشه، درختچه، بالشتک خار، جنگل سیری سرد برگریز) شامل: نوع جنگلی انبوه کوهستانی خزر، بیشه پهن برگ سرد سیری و بیشه سوزنی برگ همیشه سبز مقاوم به سرما، درختچه ها از همیشه سبز پهن برگ متمایز می شوند. درختچه های برگریز، درختچه های خزان کننده، درختچه های نازک و مخروطی همیشه سبز مقاوم به خشکی، تشکل های بالشتک خار نازک، علفزار. به علاوه مهمترین گونه های جانوری شاخص پناهگاه حیات وحش دودانگ شامل: مرال، چوکا، خرس قهوه ای، پلنگ، گربه، گربه جنگلی، گرگ، روباه، شغال، بز، گوسفند، اوی و انواع پرندگان می باشد.