لذت گردشگری در دشت لار (پارک ملی لار) در استان مازندران
مجله بست | سرویس گردشگری – در این مطلب در مورد دشت لار (پارک ملی لار) در استان مازندران مطالب جالبی ارائه شده است؛ همراه ما باشید.
جغرافیای دشت لار
منطقه حفاظت شده لار یا بهتر است گفته شود پارک ملی لار در منطقهای در فاصله ۷۰ کیلومتری شرق تهران قرار دارد. منطقهای دنج که از درهای در حاشیه جنوب غربی تا شمال شرقی کوه دماوند تشکیل شده است. این منطقه جزو تقسیمات استان مازندران به حساب آمده و از دیرباز به سبب خوش آب و هوایی محل، اردوگاههای پادشاهان در فصل گرما بوده است. منطقه لار با وسعتی حدود ۷۳۵۰۰ هکتار در سال ۵۴ به پارک ملی تبدیل شد و از سال ۶۱ طبق مصوبه شورای عالی حفاظت محیط زیست به عنوان منطقه حفاظت شده اداره میشود و از سال ۷۰ بعضی از مناطق آن برای شکار و تیر اندازی ممنوع اعلام شد.
در میان دشتهای پهناور ایران، دشت لار بهترین مکان برای تماشا و عکاسی از بلندای با شکوه بام ایران است که پذیرای گلهای زیبا و چشمه ساران بسیار است. در اواخر بهار گلهای شقایق، چادری سرخ و آتشین بر سر دشت ایجاد میکند و جلوهای از بهشت را به تصویر میکشند.
تنوع جانوری دشت لار
دشت لار به دلیل داشتن آب و هوای مناسب و رودخانههای متعدد و پوشش گیاهی انبوه دارای تنوع جانوری فراوانی میباشد و تقریبا تمامی جانداران و گیاهان منطقه البرز مرکزی در این پارک وجود دارند. از گونههای جانوری در این دشت میتوان موارد زیر را نام برد:
ماهی قزل آلای خال قرمز، ماهی بومی رودخانه و دریاچه لار است. افعی البرزی، افعی دماوندی، بزمجه، مارمولک، روباه، گرگ، خرس قهوهای، پلنگ، گراز، کل و بزکوهی، قوچ و میش، آهو، موش صحرایی، قورباقه، لاک پشت، واشه، شهباز، عقاب، کبک، کبک دری، خفاش از گونههای جانوری این منطقه میباشند.
از حشرات هم کژدم زرد، سرگین غلتان، سنجاقک، پشه آبرو در این منطقه دیده میشود.
رودخانههای دشت لار
رود دیو آسیاب، رود لار، رود سفیدآب، رود الرم، رود ورا رود، چهل بره، آب سیاه چال، آب امام پهنک از رودخانههای این منطقه سر سبز هستند که همگی به سمت سد لار سرازیر میشوند و بخشی از آب تهران را تأمین میکنند.
پوشش گیاهی دشت لار
جذابیت این منطقه به پوشش گیاهی متنوع و جالب آن است. شماری از گیاهان این دشت خوراکی و دارویی است که طرفداران زیادی دارند. گون و خرگوشک و آویشن (اوشم) و شنگ، لواش، سیرک (تلم)، پیازک، قارچ وحشی، کاسنی، گلپر (الرگ)، شیرین بیان، باریجه، چای کوهی، بارهنگ و والک نمونههایی از گیاهان دشت لار و بلندیهای آن است. زنبق وحشی بنفش و ارغوانی، مرغک و گل زرد و شقایق، دشت لار را در بهار رنگارنگ کرده و زیبایی آن دو چندان میشود.
کوهای دشت لار
در دور تا دور دشت لار کوههای سر به فلک کشیده وجود دارد که عبارتند ار:
کوه دماوند، کوه دیو آسیاب، کوه یخ کمر، کوه گل زرد، کوه پهنک، کوه زرشکی، کوه کمردشت، کوه نمک کوسر، کوه سیاه چال، کوه آرو، کوه اسب کلک، کوه کافر راه و در آخر کوه کبود.
سد لار
سد لار, یکی از سدهای خاکی تأمینکننده آب آشامیدنی حوالی تهران و تأمینکننده آب مورد نیاز آبیاریهای کشاورزی منطقه میباشد. این سد در ۷۵ کیلومتری شمال شرق تهران و در ۱۰۰ کیلومتری شهر آمل قرار دارد. این سد در مرز استان مازندران و تهران واقع است و جزو پارک ملی لار نیست و در استان مازندران قرار دارد. دریاچه سد لار به دلیل نزدیکی به کوه دماوند و واقع بودن در منطقه دشت لار به یکی از گردشگاههای اطراف تهران تبدیل شده است که در سالهای اخیر بعنوان مراکز پرورش ماهی قزل آلا و ماهیگیری و همچنین ورزشهایی چون اسکی روی آب از آن استفاده میشود.
مسیرهای دسترسی به دشت لار
- با ورود به جاده هراز از انتهای بزرگراه بابایی و عبور از رودهن و بومهن و سپس گردنه امامزاده هاشم مسیر سرپایینی شده و با طی جند پیچ و ۲-۳ کیلومتر منظره بینظیری از کوه دماوند را مشاهده خواهید کرد که توصیه میشود پیش از رسیدن به ساختمان راه داری توقفی نموده و عکسی یادگاری با این غول سپید داشته باشید. کمتر از ۱۰ دقیقه بعد به پلور خواهید رسید. دقت کنید که تابلو چشمگیری وجود نداشته و بهتر است که دنبال مجسمه طلایی کوهنورد در سمت چپ خود بگردید. و از همانجا به جاده فرعی وارد شوید. بهرحال باید جاده آسفالته و پر پیچ و خم را ادامه دهید و همه جا از فرعیهای سمت راست یا چپ بپرهیزید، در کمتر از یک ربع به محیط بانی سد لار خواهید رسید.
نکته: در فصل بهار پیش از ۱۵ خرداد امکان عبور با خودرو شخصی از محیط بانی وجود ندارد. (بعلت فصل زاد و ولد حیوانات) لذا در صورتی که تمایل به ورود به منطقه را دارید باید حداقل ۲ کیلومتر را پیاده بپیمایید تا به ترتیب به اولین نقطه دسترسی به آب سد و پس از ۵ کیلومتر به روخانه دلیچای و حدود ۱۰ کیلومتر به رودخانه سفید آب و ۲۰ کیلومتر به پست تفرجگاهی انتهای سد برسید.
- از جاده آبعلی (تهران به سمت آمل) در داخل شهر پلور منشعب میشود. این مسیر از سه راهی پلور تا پست ورودی پاسگاه محیط بانی دلیچای (ورودی شرقی پارک ملی لار) امتداد یافته و دسترسی به پارک ملی لار را از طریق جاده آسفالته، ممکن میسازد.
- مسیر گرمابدر: این مسیر را با ماشین شخصی تا فشم، روستای گرمابدر میشود طی کرد. این مسیر به غرب پارک ملی لار دسترسی دارد و بیشتر مورد استفاده دامداران بومی و عشایر قرار میگرفته است. عبور از این مسیر نیاز به اخذ مجوز از پاسگاه شکاربانی گرمابدر دارد.
- مسیر افجه: این مسیر کاملا نیاز به کوهنوردی دارد. لواسان- افجه- دشت هویج- به سمت فله پرسون- از روی گردنه به سمت دشت لار که حدوداً نزدیک امامزاده پنج تن به رودخانه لار خواهید رسید.
در ادامه مسیرهای کوهستانی دیگری نیز وجود دارد که همراه با کوهنوردی هستند.
(پل سنگی در راه پلور به دشت لار و رینه)
نکات لازم در سفر به دشت لار
- آب آشاميدنی در منطقه موجود نيست، باید همراه خود آب به همراه داشته باشید.
- امكان دسترسي به موبايل وجود ندارد.
- تابش آفتاب در اين منطقه شديد است و سايه طبیعی (درخت) نيز در منطقه وجود ندارد.
- در اين منطقه مارهای سمی و خطرناکی زندگی میكنند (استفاده از گتر میتواند تا حدي از ميزان خطر بكاهد).
- اين محل داراي انواع گونههای جانوري و گياهی است كه لازمه حضور در اين منطقه رعايت موازين محيط زيستی میباشد.
هر سال تعداد زیادی از مردم برای ماهیگیری، طبیعتگردی، دوچرخهسواری و تفریح به پارک ملی لار میروند و با خود یادگارهای بسیار خوبی از این منطقه زیبا میآورند، خاطره سفری خوش و دلپذیر در منطقهای زیبا و خوشآبوهوا. اما گاهی وقتها مسافران دشت لار یادگارهایی هم به او هدیه میکنند؛ یادگاریهایی که باعث میشود تعدادی از مردم به این منطقه سفر کنند و آن را از زباله و آلودگیها پاکسازی کنند!
جاذبههای گردشگری پیرامون دشت لار
- امامزاده هاشم- آدرس: جاده هراز ۷ کیلومتر بعد از آبعلی.
- آبگرم لاریجان- آدرس: جاده هراز ۷۲ کیلومتری آمل، روستای لاریجان.
- غار و آبگرم اسک- آدرس: ۱۳ کیلومتری پلور (راه شنی).
(امامزاده هاشم)
(غار و چشمه آبگرم اسک)